Külföld

Küszöbön a harmadik világháború? Hatalmas fordulat az izraeli-palesztin konfliktus ügyében

  • Szerző:nuus
  • 2021.05.20 | 10:18

Friss hírek szivárogtak ki arról, hol tartanak a tárgyalások, lehet-e háborús helyzetről beszélni.

A világ nagyhatalmai megijedtek attól, hogy az egyre eszkalálódó izraeli-palesztin konfliktus az egész világot érintő háborúvá nőheti ki magát. Joe Biden amerikai elnök többször is beszélt telefonon Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel annak reményében, hogy sikerül tűzszünetre bírni, míg
Franciaország kedden Egyiptommal és Jordániával közösen az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatát szorgalmazta az erőszak megfékezésére. A konfliktus miatt többször összehívták az ENSZ BT-t is, de az eddigi ülések nem hoztak eredményt.

Most úgy tűnik, a két fél közti közvetlen, zárt ajtók mögötti tárgyalások eredményesnek bizonyultak: a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász mozgalom egyik vezető tisztségviselője szerda éjjel már arról beszélt, hogy néhány napon belül lehetséges a tűzszünet. A libanoni köztévés szerint a felek már megállapodtak a tűzszünetben, amelynek már csak a részleteit kell kidolgozni.

A gázai egészségügyi hatóságok szerint eddig 228 palesztin halt meg, köztük több mint hatvan gyerek. Izraeli oldalon tizenkét ember vesztette életét.

kép: https://pixabay.com/hu/users/wikiimages-1897/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.