Külföld

Világszerte nő az egyenlőtlenség az emberek között

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.23 | 10:15

Az egész világon, de leginkább Amerikában növekszik a szegények és a gazdagok közötti ellentét.

Tovább nőtt az egyenlőtlenség az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés tekintetében Amerika-szerte, aminek eredményeként a jómódú amerikaik azok, akik a leginkább egészségesek, míg a mélyszegénységben élők komoly kockázatokkal kénytelenek szembenézni – derül ki egy friss kutatásból, amely a Health Affairs című szaklap friss számában került publikálásra.

Az anyag szerint 2012-ben az amerikaiak leggazdagabb ötöde 43 százalékkal több egészségügyi szolgáltatáshoz fért hozzá, mint a legszegényebb ötöd, ami személyenként 1743 dollárral több figyelmet jelent. A gazdagok és a középosztálybeliek között ez a különbség 23 százalékos.

A kutatók 22 kérdőívet elemeztek, amelyek az elmúlt öt évtizedben készültek. Ebből kiderült, hogy még korábban jelentkeztek olyan tendenciák, amelyek egy egyenlőbb rendszer képét mutatták, az utóbbi időben az Egyesült Államok messze került attól, hogy a különböző vagyoni helyzetű emberek hasonlóképp részesedjenek az egészségügyi ellátás vívmányaiból.

Kiderült, hogy 1965 előtt a gazdagok nagyjából kétszer annyi egészségügyi szolgáltatást tudtak igénybe venni, mint a szegények. Ezután volt egy szakasz, amikor a rendszer egyenlőbbé vált, és az alacsony jövedelmű amerikaiak több szolgáltatást vettek igénybe, mint a gazdagok – noha a szegények számára a betegség összességében véve nagyobb anyagi teherrel jár, ezért az osztályok közötti különbség így sem egyenlítődött ki teljesen.

Később aztán – 2004 és 2012 között – az egészségügyi költések összességében véve csökkentek, és a jómódúak által igénybe vett szolgáltatások aránya 19,7 százalékkal nőtt, míg az amerikaiak legszegényebb ötöde által igénybe vett szolgáltatások aránya 3,7 százalékkal csökkent.

A kutatást vezető Dr. Samuel Dickman szerint komoly probléma, hogy az USA költi a világon a legtöbbet egészségügyi szolgáltatásokra, ez a pénz azonban elsősorban a jómódúakra korlátozódik, míg a kevésbé szerencsések egyre inkább kimaradnak a körből.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló