Külföld

Összetört az édesanya, akinek a túl sok energiaitaltól halt meg a fia

  • Szerző:nuus
  • 2019.05.23 | 16:48

Napi négyet ivott meg a fia.

Összetört a szíve annak az édesanyának, akinek energiaital-túladagolásban halt meg a fia.

Hiába figyelmeztette többször is felnőtt fiát arra, hogy a túl sok ital káros lehet, úgy érzi, sokkal erőteljesebben kellett volna fellépnie gyermekénél a koffeines folyadék ellen. Azt ugyan látta, hogy volt olyan, amikor több tucatnyi italt vitt haza fia a teherautóján, de azt egyáltalán nem sejtette, hogy napi szinten többet is elfogyaszt belőlük. Az ausztrál édesanya, Shani Clarke fia 5 évvel ezelőtti halála óta azért küzd, hogy megismertesse az emberekkel az energiaitalok káros hatásait. A Facebookon is létrehozott egy csoportot, ahol rendszeresen foglalkozik a témával.

Fotó (illusztráció): Pixabay CCo

Az orvosok maximum napi két koffeines ital elfogyasztását javasolják, azaz maximum napi 120-300 milligramm koffeinbevitelt engedélyeznek az ajánlások. Az Ausztráliban népszerű energiaital, amit a férfi napi szinten fogyasztott, 160 milligramm koffeint tartalmaz dobozonként, ez két-háromszor nagyobb mennyiség, mint amennyi egy átlagos csésze kávéban van. Michael Clarke ebből 4 dobozzal ivott meg naponta, azaz 640 milligramm koffeint vitt be rövid időn belül a szervezetébe.

Fotó: Pixabay CCo

Az energiaitalok nagyon ritka esetben okoznak végzetes koffeinmérgezést. Michael azonban mivel nagy mennyiségben és napi szinten fogyasztotta ezeket, így nála a túlzott koffeinbevitel okozta a szívelégtelenséget, túl nagy terhelés érte ugyanis a szívét.

2014 januárjában a 35 éves Michael Clarke halála napján is négy doboz energiaitalt hajtott le, majd vezetés közben leállt a szíve és meghalt.

Ez a mennyiség legalább 5 csésze erős kávénak felel meg. A férfi szíve nem bírta ezt a hatalmas koffein terhelést. Shani Clarke, aki a koffeintúladagolás miatt elvesztette elsőszülött gyermekét, teljesen összetört. A Daily Mail lapnak 2014-ben a gyászoló édesanya azt mondta:

nem tudom szavakba foglalni azt a fájdalmat, amit most érzek, padlóra kerültem, és csak zokogni tudok

Az anya 2014-ben indította el edukáció céljából Facebook-oldalát, amit 5 évvel fia halála után is üzemeltet még. Az első évben még csak 500 tagja volt a csoportnak, ma már 1770-an vannak. Az oldalon az energiaitalok és a túlzott koffeinbevitel káros hatásairól cserélik ki gondolataikat a posztolók. A csoport tagjai közül sokan Clarke hatására látták be, hogy bizony gondjuk van ezen a téren, függőkké váltak, és azóta változtattak ezen. Clarke egyik posztjában leírta, továbbra sem tudja elfogadni fia döntését, aki azért, hogy éber legyen munka közben, napi négy doboz italt hajtott fel. Hozzátette:

rettenetesen dühös volt, amikor rádöbbent, hogy fia halálát a túl sok koffein okozta, és a tragédia elkerülhető lett volna, ha csökkenti a mennyiséget, és hosszabb szünetet tart az italok elfogyasztása között

A túlzott koffeinbevitel hányást, mellkasi fájdalmat és szívelégtelenséget is okozhat.

Címlapi kép (illusztráció): Pixabay CCo

 

 

 

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló