Külföld

Eddig titkolták, hogy tényleg megtalálták a hatalmas kinccsel elsüllyedt vitorlást

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.24 | 14:22

A Kolumbia partjai mellett felrobbant spanyol San José fedélzetén a becslések szerint mai áron több milliárd dollár értékű nemesfém és drágakő lehetett.

Wager's Action off Cartagena, 28 May 1708

A hajóroncsok Szent Gráljának is nevezett San Jose arannyal, ezüsttel és smaragddal rogyásig megpakolva indult el 1708-ban az Újvilágból Spanyolország felé, a spanyol örökösödési háború idején, de nem jutott messzire, ugyanis Cartagena közelében angol hajók elsüllyesztették. A gályából már állítólag 1981-ben találtak darabokat, majd 2015-ben jött a hír, hogy megvan a roncs és a mesés kincs szétszóródva a tenger fenekén. Aztán viszont újra hosszú csend következett.

Ennek oka, hogy egyszerre több ország is követelésekkel élt a rakománnyal kapcsolatban, Kolumbia és Spanyolország mellett Anglia, Hollandia és Franciaország is szeretett volna kapni belőle (ők mind részt vettek az örökösödési háborúban).

A San Jose nem magányos hajó volt, egy kisebb kereskedelmi flottát őrzött két másik hadihajóval együtt, de ő is szállított rakományt, ráadásul a legértékesebbet: aranyat, ezüstöt és drágaköveket. Ennek értékét a kutatók mai áron 17 milliárd dollár körülire becsülik… A spanyol hajókat Cartagena közelében a nyílt tengeren támadta meg egy kisebb angol hajóraj Sir Charles Wager vezetésével. A legendás összecsapásról még festmény is készült, Samuel Scott munkája éppen a San Jose elsüllyesztését ábrázolja (fent).

Nieuws Colombia (@jairobernal_com) által megosztott bejegyzés,

A 1981-ben a roncs első nyomaira bukkanó Sea Search Armada nevű társaság magának akarta megszerezni a kincset, de végül nem kapták meg a jogokat. 2015-ben aztán egy másik kutatócsoport, a Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) Kolumbia megbízásából találta meg a teljes roncsot, ők viszont tiszteletben tartották a kolumbiai kormány kérését, és nem hozták nyilvánosságra a pontos helyet, valamint a fotókat sem, amiket róla készítettek. Az egész kutatást egyébként a REMUS 6000 nevű távirányítható mélytengeri robottal végezték.

Most viszont hivatalossá vált a felfedezés, a WHOI pedig még képeket is publikált a roncsról, valamint nyilvánosságra hozták a lelet pontos pozícióját is. A titkolózásnak azért lett vége, mert a napokban az ENSZ kulturális örökséggel foglalkozó szervezete határozatban tiltotta meg Kolumbiának, hogy kereskedelmileg kiaknázza a San Joset. Ez elvileg az elmúlt években sem történt meg, úgyhogy a kincs még mindig ott vár a tenger fenekén, és arra vár, hogy végre felhozzák. De most már az is biztos, hogy múzeumba fog kerülni, senki nem gazdagszik meg belőle.

Woods Hole Oceanographic Inst. (@woodshole_ocean) által megosztott bejegyzés,


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló