Utazás

Biztonságos Nápolyba utazni? Megnőtt a nagyobb földrengés esélye

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.03 | 15:30

Vajon biztonságos egy nápolyi utazás mostanság? A város melletti területen a szeizmikus aktivitás megugrását tapasztalták május utolsó hetében, azaz nőtt a nagyobb földrengés kockázata.

Mit tegyen az, aki Nápolyt tervezte be úticélnak? A helyzet kissé aggasztóvá vált az elmúlt néhány napban. Az Egyesült Királyság külügyminisztériuma már frissítette a dél-olaszországi utazással kapcsolatos tanácsait, mióta Olaszország evakuálást is kilátásba helyezett a földrengések miatt.

Dél-Olaszország Nápoly melletti részén a szeizmikus aktivitás megugrását tapasztalták május utolsó hetében – adta hírül az euronews.com.

A Campi Flegrei egy vulkáni eredetű kaldera Nápoly, a Vezúv és Pompei közelében. Az ingatag területet az elmúlt napokban sorozatos földrengés rázta meg.

Egy női börtön több száz lakóját és fogvatartottját evakuálták a tengerparti Pozzuoli városában. Az iskolákat pár napra bezárták.

Az olasz kormány 500 millió eurót különített el evakuálásra és biztonsági beavatkozásokra, így például az épületek megerősítésére – tudatta az euronews.com.

Vagyis, ha Nápolyba vagy a környékére tervezünk menni, fontos tudnunk az alábbiakat.

Sokan utaznának a csodás Nápolyba, de vajon most jól teszik? Fotó: pixabay

A Campi Flegrei egy aktív vulkáni kráter – a legnagyobb ilyen jellegű Európában. A szupervulkán utolsó nagyobb kitörése 1538-ban zajlott le.

Jelenleg a felszín alatt felgyülemlett magma vagy gázok okozzák a szeizmikus aktivitás növekedését. A területen tapasztalható az ún. bradiseizmus jelenség, amikor a talaj a felszín alatti nyomás okán emelkedik és süllyed.

Bár a tudósok szerint nem valószínű, hogy hamarosan újabb kitörés következik be, az a közel 500 ezer ember, akik a Campi Flegrei közvetlen szomszédságában levő vörös zónában lakik, állandó szorongásban él – írta meg az euronews.com.

Vajon így biztonságos Nápolyba és Pompeibe látogatni?

A Campi Flegrei körülbelül 20 km-re fekszik Nápolytól. A dél-olasz város már érezte a rengéseket, de személyi sérülés nem történt, az épületekben sem keletkezett jelentős kár.

A Vezúv és a Pompeii régészeti park ugyancsak közel van a vulkáni kráterhez.

A vörös zóna, ahonnan kitörés esetén evakuálnák a lakosságot, Pozzuoli és Bacoli városait foglalja magában – írta az euronews.com.

Nápoly néhány külvárosa szintén ebben a zónában található – beleértve Chiaiát és Vomerót. Nápoly többi része a sárga zónában fekszik – olyan területeken, ahol jelentős vulkáni hamu hullik ki egy kitörés során -, míg a Vezúv és a Pompeji ezen kívül található.

Az Egyesült Királyság külügyminisztériuma azt javasolta az utazóknak, kitörés esetén kövessék a helyi hatóságok utasításait.

Amennyiben azt tervezzük, hogy a piros vagy sárga zónákba látogatunk, győződjünk meg róla, hogy a helyi Polgári Védelmi Ügynökség honlapján található legfrissebb információkkal tisztában vagyunk.

Eddig nem történt evakuálás Campi Flegrei-ből, de ez nem jelenti azt, hogy az nem fordulhat elő.

Május 30-án és 31-én az olasz polgári védelmi osztály több tervezett szeizmikus evakuációs tesztet hajtott végre a területen.

A tesztekben Pozzuoli és Bagnoli lakosai vettek részt, egy „3-as típusú helyzetet” szimuláltak – ez a lehető legrosszabb forgatókönyv egy földrengés esetén – tudatta az euronews.com.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló