Külföld

Kanyarójárvány tört ki a világ egyik elzártan élő indiántörzsénél

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.06 | 14:09

A Venezuela és Brazília határán élő Yanomami törzsből eddig 23 embert kellett kórházba szállítani, és további százak lehetnek veszélyben.

(kép: Pixabay)

A hatóságok attól tartanak, hogy akár egész közösségek tűnhetnek el, a civilizációtól elzárt törzsek ugyanis teljesen védtelenek a legtöbb betegséggel szemben. Hogy pontosan hogyan került közéjük a kanyaró, egyelőre nem lehet tudni, de már megkezdték a betegek ellátását, valamit megpróbálják rávenni a még nem fertőzött embereket, hogy elfogadják a védőoltást.

A kanyaró súlyosan fertőző betegség, amit egy cseppfertőzéssel terjedő vírus okoz, amit viszont hatékonyan meg lehet előzni a csecsemőkorban beadott védőoltással, ami a világ számos helyén (köztük természetesen Magyarországon is) kötelezően beadandó. A kór lefolyása után a beteg immunis lesz a további fertőzésre, már ha túléli azt, a kanyaró ugyanis rendkívül komoly szövődményekkel járhat, és magas az elhalálozások száma.

A mostani járvány hátterében valószínűleg a venezuelai események állnak, ahol a gazdasági és politikai krízis miatt kifogytak egyes gyógyszerekből és oltóanyagokból, így újra megjelent az országban a kanyaró. Valószínűleg innen került át a dzsungelbe az indiánok közé is, feltehetőleg illegális aranybányászok közvetítésével, akik Venezuelából járnak a törzs területeire.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló