Külföld

Szifilszjárvány tört ki az ausztráliai Queenslandben, és néhány csecemő már bele is halt

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.11 | 17:29

A "kedves" ismerős a középkorból ismét felbukkant. Annak idején királyok őrültek meg tőled, most viszont kisbabákat öl meg a kór.

Forrás: 123rf.com

A 2000-es évek elejére felszámolták Ausztráliában a szexuális úton terjedő szifiliszt, aztán pár éve visszatért Queensland államban, és az elmúlt 6 évben hat csecsemő esett áldozatául az újból kitört járványnak. De a szifilisszel fertőzött betegek száma évről évre növekszik. Míg 2008-ban még csak 2 esetet regisztráltak, most már évente legalább 200 új beteggel kell számolni. Pedig van penicilin, ami könnyen elérhető és olcsó is. A járvány igazán 2011-től húzott bele és eleinte csak az őslakosok között terjedt, de aztán ez megváltozott. Az ok pedig valószínűleg az lehet, hogy ebben az időben csökkentették a szexuális eredetű betegségekkel kapcsolatos egészségügyi szolgáltatások támogatását.

Az eddigi halálos áldozatok kizáróleg újszülöttek voltak, mert a fertőzött anyák átadták a betegséget a csesemőknek, akiknek körében a halálozási arány több mint 50%-os. Azok a babák viszont, akik meggyógyultak, komoly szövődményekkel kell számolniuk, mint a vakság, süketség, kognitív problémák. A vérvizsgálatokkal talán elejét lehetne venni a dolognak, de sokan azért nem vállakoznak rá mert félnek a megbélyegzettségtől és a szégyentől. Ez azért is probléma, mert a szifilisz hónapokig lappang, mire tényleges megmutatkozik a hatása, addig viszont több emberrel is szexuális kapcsolatba léphet a fertőzött személy, így a betegség terjedése gyorsnak mondható. Az ausztrál egészségügyiek most egy gyorsteszten dolgoznak, ami azonnal kimutatja, hog valaki fertőzött-e vagy sem, és nem kell két hetet várni az eredményre, ráadásul diszkrétebb is, mint elmenni a vérvételre.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló