Külföld

Metilalkohol ölt Costa Ricában

  • Szerző:Erzsi
  • 2019.07.22 | 09:48

Az ország vezetése közleményben figyelmeztet, többféle ital is halálos lehet. A szennyezett szesz eddig 19 emberrel végzett.

(kép: Pixabay)

Costa Rica nagy részét fenyegeti alkohol-mérgezés, és most sajnos nem a detoxikálón megoldható piás esetekről van szó. 19 ember már életét is vesztette a terjedőben lévő, szennyezett szesz miatt. A kormány közleményben adta a lakosság tudtára, hogy bizonyos italmárkák a mérgező alapanyaggal készülhettek.

A metilalkohol főleg oldószerekből és fagyálló folyadékokból ismert vegyi anyag, mely június folyamán 19 személlyel végzett a közép-amerikai államban. A 32 és 72 év közti, 14 férfi és öt nő közül heten San Jose tartományban, azaz a főváros környékén hunytak el; az ügyben nyomozás is indult az az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint.

Akár 30 ezer palacknyi itóka is fertőzött lehet, főleg az alábbi márkákkal kell vigyázni: Guaro Montano, Guaro Gran Apache, Aguardiente Estrella, Aguardiente Barón Rojo, Aguardiente Timbuka és Molotov Aguardiente.

A mérgezés tünetei a fogyasztás után nem azonnal jelentkeznek. Ezek közt közt has- és fejfájás, illetve mozgáskoordinációs zavar is szerepelhet. Hamisított, vagy szabálytalanul előállított szeszeknél fordulnak elő metanolos esetek, teszi hozzá a CBS News.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló