Külföld

Mégsem készíthetünk gyilkos lőfegyvert otthon

  • Szerző:nuus
  • 2018.08.01 | 16:41

Amerika mégsem engedi, hogy 3D nyomtatós fegyvertervek kerüljenek az internetre.

Fotó: Robert MacPherson / AFP

A korábbi állás szerint augusztus 1-től lett volna legális 3D nyomtatós fegyverterveket feltölteni az internetre Amerikában, viszont ez komoly gondokat okozott volna nem csak ott, hanem az egész világon.

Még júniusban mondtak igent a fegyverekre, viszont nyolc amerikai állam és Washington fellebbeztek, arra hivatkozva, hogy a tervek nagyon könnyen rossz kezekbe kerülhetnek. Így órákkal az augusztus 1-i határidő előtt blokkolták az engedélyt.

Mondjuk már a múlthéten felkerült kilenc fegyverterv a netre, köztük egy olyan fegyveré is, amely az AR-15-re hajaz. Az amerikai tömegmészárlások jó részét ilyennel végezték, például a Las Vegas-i mészáros is használt ilyet. A tervek azóta már lekerültek, viszont ezren így is letöltötték őket.

A közbiztonság érdekében blokkolják a terveket, viszont Cody Wilson, az egyik élaktivista más véleményen van:

Még senki nem használt bűnözésre 3D nyomtatott fegyvert. Amennyire tudom, csak egy japán férfit tartóztattak le miatta, aki kíváncsiságból nyomtatott egyet korábban.

Mondjuk ebből is látszik, hogy hiába csak az USA-ban lenne legális fegyverterveket feltölteni, az egész világot érinti a dolog, olyan országokat is, ahol engedélyhez kötött a fegyverviselés.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló