Tech

Házilag gyártható, 3D nyomtatott lőfegyver? Amerika igent mond

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.20 | 14:23

Cody Wilson még 2013-ban töltötte fel az internetre a 3D nyomtatott pisztoly, a Liberator terveit az internetre. Ez akkoriban törvénytelen volt, viszont az amerikai fegyverjogi aktivisták elérték, hogy augusztus 1-től legális legyen fegyverterveket feltölteni.

A 3D nyomtatós terveket szabadon lehet majd letölteni az USA-ban, ezután bárki betáplálhatja az otthoni nyomtatójába, ezután pedig már készül is a lőfegyver. Tehát aki rendelkezik egy amúgy nem olyan drága 3D nyomtatóval, már gyárthat is fegyvert.

Két hatalmas gond van az egésszel

Hivatalosan csak Amerikában lesznek nyilvánosak a tervek, abban viszont semmi nem akadályozza majd az ottaniakat, hogy feltöltsék olyan helyekre, ahonnan bárki letöltheti őket az egész világon. Na meg egy más országbeli hacker számára gyerekjáték nyilvános fájlokat letölteni még úgy is, hogy azok földrajzi területhez kötöttek. Szóval nem csak az USA-ban lehetnek majd 3D nyomtatott fegyverek, hanem bárhol a világon, így a többi országnak is fel kell készülnie erre, igazságszolgáltatás és jogi szinten is.

A nagyobb bökkenő, hogy a bűnözők is simán hozzáférnek majd ezekhez, és jó eséllyel hozzá is akarnak majd férni. Ezeket a fegyvereket gyakorlatilag lehetetlen beazonosítani, a hagyományos, sorozatszámozott fegyverekkel ellentétben, ugyanis a 3D nyomtatott darabokra semmi nem kerül. Az pedig elég nagy előnyt jelent a rossz fiúknak, hogy a stukkereik alapján nem lehet őket megtalálni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló