Külföld

Az erőszaknak véget kell vetni – Így reagált Donald Trump a sorozatos hétvégi lövöldözésekre

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2019.08.05 | 06:46

Közben kiderültek részletek az El Paso-i mészárlásról is.

Donald Trump amerikai elnök a minapi tömeggyilkosságokkal kapcsolatban újságíróknak nyilatkozva kijelentette vasárnap, hogy az Egyesült Államokban “nincs helye a gyűlöletnek”.

Múlt hétvégén több lövöldözés is volt az Egyesült Államok területén 24 órán belül:

  • Szombaton El Pasóban lőttek le húsz embert és sebesítettek meg huszonhatot.
  • Vasárnap hajnalban Daytonben öltek meg kilenc ember és sebesítettek meg huszonhetet.
  • Vasárnap délután hét ember sebesült meg (köztük ketten súlyosan) egy chicagói parkban, ahol egy elhaladó autóból nyitottak tüzet rájuk.

Az elnök azután nyilatkozott, hogy visszatért New Jerseyből Washingtonba. Közölte: egyeztetett William Barr igazságügyi miniszterrel és Christopher Wrayjel, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójával a két tragikus esettel kapcsolatos tennivalókról és az esetleges további hasonlók elkerülése érdekében.

Nincs érte bocsánat

“Az erőszaknak véget kell vetni” – hangsúlyozta Trump, majd bejelentette, hogy hétfőn részletes nyilatkozatot tesz az ügyben.

Az amerikai elnöknek ez volt az első nyilvános megszólalása a minapi két tömeggyilkosság óta, amely szombaton a texasi El Pasóban, illetve vasárnapra virradóan az ohiói Daytonban történt. Együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és a sebesülteknek, dicsérte a rendőrök gyorsaságát és szakértelmét, valamint bejelentette a Fehér Házon és a középületeken lévő nemzeti lobogók félárbócra eresztését augusztus 8-áig.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sue Boehme-Kirby (@coveritcute) on

Egyik vasárnap reggeli bejegyzésében Trump úgy fogalmazott: “mint mindenki más az országban, elítélem e gyűlöletes tettet. Nincs olyan ok, amellyel igazolni lehet ártatlan emberek legyilkolását, és nincs érte bocsánat sem”.

Kényelmetlen igazság

Közben az amerikai sajtóban részletek jelentek meg a texasi El Pasóban elkövetett esetről.

Az első lövések eldördülése előtt mintegy fél órával az elkövetőnek, a 21 éves Patrick Crusiusnak tulajdonított hosszú bejegyzés jelent meg az interneten. Az írásban a szerző tudatta: tette “válasz” lesz a spanyolajkúak tömeges bevándorlására, “inváziójára” a déli határon át. A bejegyzés – amelyet a rendőrség korábban “kiáltványnak” nevezett – a Kényelmetlen igazság címet viseli, és arra figyelmeztet, hogy a spanyolajkúak egyszer majd átveszik az amerikai gazdaság, később pedig a kormány irányítását is.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kym Durham Psychic Medium (@kymdurhammedium) on

A nyomozók vizsgálják, hogy valóban Patrick Crusiustól származik-e az írás. Greg Allen, El Paso rendőrfőnöke azonban az egyik vasárnap délutáni sajtóértekezletén kifejtette: minden jel arra mutat, hogy “a kiáltvány közvetlenül tőle származik”.
A nyomozók azt is vizsgálják: miért éppen a mexikói határ mentén fekvő El Pasót választotta tette színhelyéül Crusius, aki jóval messzebb, a mintegy tízórányi autóútra lévő Allenben, Dallas egyik középosztálybeli elővárosában élt.
Vasárnap a bűncselekménnyel összefüggésben házkutatást tartottak három dallasi házban is.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló