Külföld

Richard Gere 121 líbiai menekültnek segített a Földközi-tengeren

  • Szerző:nuus
  • 2019.08.10 | 13:18

Olaszországi vakációját szakította meg a színész a humanitárius akció miatt. Enni és inni vitt a hajón rekedteknek, amíg a hivatali hercehurca zajlik.

(kép: HO / PROACTIVA OPEN ARMS / AFP) /

32 gyerek is van azon a spanyol humanitárius hajón, amely Líbia felől tart Európa felé, a fedélzetén 121 menekülttel. Olaszország és Málta már elutasította a kikötni szándékozó Open Arms-féle járművet, ám az éppen vakációját töltő Richard Gere addig sem ült a babérjain, ameddig a hajó sorsa el nem dől.

Már nyolc napja sodródott a Földközi-tengeren a bárka, mikor az Oscar-díjas színész bejelentkezett a jótékony szervezetnél:

Hogyan tudnék segíteni?

Augusztus 9-én aztán egy szép adag rakománnyal, Lampedusa felől közelítette meg a bajba jutottakat. Szóba is elegyedett a háború sújtotta országból érkezőkkel, akiket csempészek juttattak el a tengerig, ahol gyakorlatilag használhatatlan csónakjaikból mentették ki őket a spanyolok.

Alejandra Silva, a művész felesége osztotta meg a videót, melyben elhangzik, hogy

a legfontosabb dolog az, hogy partra érjenek, és a szárazföldön kezdhessenek új életet. Az induláshoz kapjanak segítséget, hogy aztán gondoskodhassanak önmagukról. Ehhez kérem, hogy aki tudja, támogassa az Open Arms munkáját!

Testvéreinek nevezte a hajó utasait, akik közt egy kilenchónapos ikerpár is van. A 69 éves művésznek februárban született meg második fia, aki a 36 éves spanyol újságíró feleségének első gyermeke. Ha a hajó mégis az olasz partokon kötne ki, akkor akár egymillió dolláros büntetést is varrhatnának a szervezet nyakába. A helyi hatóságokat a terhes, illetve vajúdó női menedékkérők sorsa sem hatja meg.

Az Open Arms elsősorban a spanyol, illetve a francia vagy a német kormány támogatására számíthat. Óscar Camps, a szervezet igazgatója szerint

a fedélzeten lévők 90 százaléka valamilyen bántalmazáson biztosan átesett, és sürgős orvosi segítségre is szorulna. Nemi erőszak és kínzás is állhat a menekülésük hátterében.

A friss adatok szerint eddig eddig 38 ezer körüli azoknak a menedékkérőknek a száma, akik vízi úton érkeztek meg 2019-ben a mediterrán partokra. 839 személy eltűnt, vagy már életét is vesztette, teszi hozzá a Yahoo.

 

View this post on Instagram

 

This is their story….. #richardgere #openarms

A post shared by Alejandra Gere (@alejandragere) on


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló