Külföld

Ez sajnos komoly, vérszívó poloskák fertőznek Amerikában

  • Szerző:nuus
  • 2018.08.26 | 06:48

A mexikói határ a leginkább veszélyeztetett, a járványügyi hivatal máris figyelmeztetést adott ki.

A kedves becenevű csókos poloska inkább rászolgál a veszélyes vámpír névre. Ráadásul mikor a Triatominae egyik példánya ráharap az ember bőrére, akkor a Chagas-kórt is jó eséllyel beviszi a véráramba.

A dél-amerikai eredetű betegség egy trópusi parazitafertőzés, mely kezdetben a nyirokcsomók duzzanatát okozza, de később, szövődményként akár szívelégtelenség, bél-panasz vagy nyelőcsőtágulat is kialakulhat. Dél- és Közép-Amerika területén jelenleg nyolcmillió fertőzött él, az Államokban pedig 300 ezerre tehető a megbetegedések száma.

Csendes gyilkos

A Trypanosoma cruzi nevű kórokozót csendes gyilkosnak is hívják, ugyanis gyakran tünetmentesen zajlik le a megbetegedés.

This is a Triatominae other wise known as a kissing bug. I’m highly allergic to this bug… And well here’s summer #2 and the little suckers got me again!!! ??? I have a baseball size knot on the back of my leg that’s radiating I swear enough heat to warm a house!! I got bit 3 times last year and it was not fun!! I’ve been on high allert this year but they still got me!! If you live in the South especially close to Mexico watch out. It’s summer and they are out like crazy!!! Prayers that it heals quickly and the pain goes away soon!! #kissingbug #Triatominae #bugbitessuck #highlyallergic #baseballsizeknot #IswearIhavethesunonmyleg #prayersplease #ithurtssobad #thispainisnotfun #summer2 #canallthesebugsjustdiealready #Godwhatisthepointofthesebugs #loveallGodscreations #butthesesuckersneedtogo

A post shared by Brittany Gammill (@brittgammill) on

A csókos rovarok megcsípik az embert, általában az arcon, ahol vékony a bőr – innen a nevük – majd a seb közelébe ürítenek. A parazita a sérülésen vagy a szájon, illetve a szemen keresztül jut be a keringésbe. Caryn Bern, a San Fransisco-i Egyetem epidemológusa szerint sorsdöntő a korai diagnózis:

A Chagas-kór mihamarabbi megállapítása kulcsfontosságú a gyógykezelésben.

A páciensek 70 százaléka ugyanis semmilyen tünetet nem észlel magán: a láz, fejfájás, letargia vagy bőrkiütés nem jelentkezik ugyanis törvényszerűen. Egy sima vérvizsgálatból megállapítható azonban a fertőzöttség; ha rögtön beindul a terápia, akkor jó eséllyel fel is gyógyul az alany.

Ha viszont elmarad a kezelés, akkor egy élethosszon át való küzdelem vár az emberre.

Amerika 28 államában jelenleg 11 féle poloska csókolhat arcon, melynek a legtöbbje a mexikói határnál található.

A rovarok fele jó eséllyel fertőzött.

idéz texasi kutatókat a Foxnews. Jó hír, hogy a családhoz tartozó, Magyarországon fellelhető rablópoloskák viszont ártalmatlanok.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló