Külföld

Szó szerint magukkal ragadnak ezek a hurrikán-felvételek

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.08 | 17:27

Eddig csak filmen láttunk ilyet, hogy három trópusi vihar láncban támadjon.

A Quartzon elsőként Eric Blake, az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ specialistája elemzi a mostanra kialakult szélsőséges időjárási helyzetet.

 

Eddig még sosem jegyeztek fel olyat, hogy három hurrikán egyszerre fenyegetné az Atlanti-óceán nyugati partvidékét. Most viszont a Dominikai Köztársaságnál tombol az Irma, a José pedig az Antillákat vette célba, míg a Katia a Mexikói-öböl délnyugati részénél okoz gondokat.

Jött már létre három ilyen vihar egyszerre, viszont az Igor, Julia és Karl trió hölgytagja végül nem ért partot, ezért nem is jelentett veszélyt a lakosokra. Most viszont mindhárom hurrikán komoly aggodalomra ad okot.

Az a bizonyos klímaváltozás

Az Atlanti térség hurrikánjainak nagyfokú erősödése és pusztító hatása az időjárási szakértők szerint összefügg azzal, hogy sorban dőlnek meg a hőmérsékleti csúcsértékek. A globális felmelegedés még önmagában nem segíti elő ezeknek a típusú viharoknak a létrejöttét, viszont megsokszorozza azok erejét. Hosszabb ideig is tarthatnak ezután, ugyanis az a nedves, meleg levegő látja el energiával őket, mely a trópusi tengerek felett található.

The end is nigh #dayaftertomorrow #hurricanes #globalwarming

A post shared by Joseph Frausto (@josephf225) on

A hurrikán trópusi viharként indul, amikor különböző irányból érkező szelek találkoznak össze. A meleg levegő öleli körül a vihar hűvösebb közepét, majd a nedvesség kicsapódik, felhők és eső formájában. Ez a sűrűsödés egy lappangó hőt bocsát ki, ami beindítja magát a hurrikánt. A megemelkedett tengerszint is hozzájárul a vihar tombolásához.

As of 2am eastern time September, Friday 8th 2017 #hurricanes

A post shared by ?™ (@purplabel) on

További tényezők

Attól, hogy most három hurrikán alakult ki, még nem biztos, hogy 2017 lesz az eddigi legrosszabb év, a viharok szempontjából. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy nincs elég feljegyzett adat, ami alapján levonható volna ez a következtetés.

Egy másik hurrikán-szakértő, Dr. Gerry Bell szerint is a vizek felmelegedése, és a hirtelen szélcsúcsok viszonylagos hiánya is közre játszott a mostani helyzet kialakulásában.

A környezetvédők szerint most már tényleg itt volna az ideje tudomást venni a klímaváltozásról, mint morális kötelességünkről. A globális felmelegedés hosszabb távú dolog, és ez a szimultán kialakult három hurrikán még csak az előszele.

HURRICANE #IRMA 5 p.m. ET Update from NOAA’s National Hurricane Center: http://www.hurricanes.gov “…EXTREMELY DANGEROUS HURRICANE IRMA VERY NEAR THE TURKS AND CAICOS ISLANDS AND HEADING FOR THE BAHAMAS… …HURRICANE CONDITIONS ARE EXPECTED ALONG PORTIONS OF THE NORTH COAST OF CUBA…” Hurricane Irma is centered at 5 p.m. AST/EDT about 135 miles (220 km) east of Grand Inagua Island, moving toward the west-northwest near 16 mph (26 km/h), and this general motion is expected to continue for the next couple of days with some decrease in forward speed. On the forecast track, the eye of Irma should continue to move between Hispaniola and the Turks and Caicos Islands this evening. The core of the hurricane will then move between the north coast of Cuba and the Bahamas during the next day or two. A Storm Surge Watch is in effect for Jupiter Inlet southward around the Florida peninsula to Bonita Beach and Florida Keys. A storm surge inundation of 5 to 10 feet is possible. A Hurricane Warning is in effect for Dominican Republic from Cabo Engano to the northern border with Haiti, Haiti from the northern border with the Dominican Republic to Le Mole St. Nicholas, the Southeastern Bahamas and the Turks and Caicos Islands, Cuban provinces of Camaguey, Ciego de Avila, Sancti Spiritus and Villa Clara. Central Bahamas Northwestern Bahamas. A Hurricane Watch is in effect for Jupiter Inlet southward around the #Florida peninsula to #BonitaBeach, including #FloridaKeys, #LakeOkeechobee, #FloridaBay and the Cuban provinces of Guantanamo, Holguin, Las Tunas and Matanzas. **The next complete advisory will be issued by the NOAA @NWS National Hurricane Center at 11 p.m. AST/EDT, with an intermediate advisory at 8 p.m. AST/EDT on hurricanes.gov. [CLICK our profile link.] PHOTO: NOAA GOES-EAST satellite image from September 7, 2017. #Science #nature #space @noaasatellites #satellites #tropicalcyclone #Florida #hurricanes #noaa

A post shared by NOAA (@noaa) on

Florida kiürítése folyamatban van, a hétvégére érkező Irma-hurrikán miatt.

 

Az új szélviharok veszélyeire a NASA szakemberei figyelmeztetnek:

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló