Külföld

Bocsánatot kért a Navalnijtól a novicsok méreg egyik előállítója

  • Szerző:nuus
  • 2020.09.21 | 09:48

Bocsánatot kért Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikustól a novicsok előállításáért Vil Mirzajanov, akit az idegbénító méreganyag "atyái" között szoktak emlegetni.

Az Egyesült Államokban élő Mirzajanov úgy vélekedett, Navalnijnak körülbelül egy évre lesz szüksége ahhoz, hogy az egészsége helyre álljon. Mint mondta, 1993-ban találkozott egy novicsokmérgezést túlélt emberrel, akinek hasonló tünetei voltak, mint Navalnijnak, és aki egyebek között arra panaszkodott, hogy nem tudott a táblára írni, ami a vegyész szerint az agy és a funkcionális szervek közötti jelátadás megszakadásának jele.

Navalnijnak “türelmesnek kell lennie, végül meg fog gyógyulni”

– nyilatkozott a volt szovjet vegyész.

Na de mi is az a novicsok?

A novicsok vagyis новичок az idegmérgek egy családja, melyet a Szovjetunióban fejlesztettek ki 1971 és 1993 között, ez a leghalálosabb idegméreg, amelyet valaha előállítottak. A novicsok család több, mint száz szerkezeti változatot tartalmaz.

Ezeket a vegyületeket az alábbi célok elérésére tervezték:

❌A szabványos NATO vegyi felderítő eszközök számára kimutathatatlan legyen.
❌Győzze le a NATO vegyvédelmi felszerelését.
❌Kezelése legyen biztonságos.

A most nyilatkozó szakembert Vil Mirzajanovot hazaárulással vádolták meg, miután arról írt, hogy az 1970-es évektől kezdődően egészen az 1990-es évekig bezárólag rendkívül erős, harmadik generációs vegyi fegyvereket fejlesztettek, ezzel Oroszország elismerte a vegyület létezését. Mirzajanovot 1992. október 22-én tartóztatták le, és államtitkok kiszivárogtatásáért a lefortovói börtönbe küldték, szabadulása óta az Amerikai Egyesült Államokban él.

Brit források szerint ezt az idegmérget használták a Szergej Szkripal és lánya elleni 2018. március 4-i mérgezéses merényletben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló