Külföld

Meghalt Simon Peresz

  • Szerző:nuus
  • 2016.09.28 | 05:31

Izrael állam egykori elnöke 93 éves volt. Tárgyalóasztalhoz ült a palesztinokkal, ezért Nobel-békedíjat is kapott.

Kétszer volt Izrael miniszterelnöke, majd 2007 és 2014 júliusa között az ország kilencedik elnöke Simon Peresz, akinek halálhírét szerda hajnalban jelentette be fia. Izrael meghatározó politikusa 93 évet élt.

Ő volt a palesztin-izraeli békefolyamat egyik legnagyobb hatású támogatója. Külügyminisztersége idején kezdődtek titkos tárgyalások a Jasszer Arafat vezette Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) nevű mozgalommal. A békefolyamat eredménye az lett, hogy  1993. szeptember 13-án a washingtoni Fehér Házban Jichák Rabin miniszterelnök és Jasszer Arafat PFSZ-elnök aláírta az oslói egyezményt. Ennek értelmében Izraelnek ki kellett vonnia csapatait a Gázai övezetből és Ciszjordániából.

Persz, Izrael
Simon Peresz volt izraeli elnök az izraeli parlament, a Kneszet megalapításának 65. évfordulója alkalmából tartott ülésen vesz részt Jeruzsálemben, 2014-ben – (MTI/EPA/Abir Szultan)

A békefolyamat azóta többször megfeneklett: a Gázai övezetben hatalomra jutott a szélsőséges Hamász nevű szervezet, amelynek tagjai rendszeresen rakétákkal lövik a szomszédos izraeli telepeket. Az izraeli hadsereg 2008 decemberében és 2009 januárjában bevonult az övezetbe, a támadásoknak rengeteg civil áldozata volt.

Politikai pályája a hadügyben kezdődött

Simon Peresz Lengyelországban szültetett 1923-ban, Szymon Perski néven. Családjával együtt 11 éves korában, 1934-ben vándorolt ki a mai Izrael területére. Izrael államiságáért küzdött, részt vett a Hagana nevű titkos katonai szervezetben. Alapítója volt a baloldali ifjúsági mozgalomnak is.

A második világháború és Izrael állam megalapítása után folytatta pályafutását a hadseregben, az 1950-es, 1960-as évek fordulóján az izraeli atomprogramban is részt vett.

Politikai pályafutása is a védelmi minisztériumban kezdődött. Az izraeli parlament, a Knesszet tagjává először 1959-ben választották meg. Miniszterelnök kétszer volt.

Nobel-békedíj

1994-ben, a palesztin-izraeli békefolyamat előmozdításáért külügyminiszterként Nobel-békedíjat kapott. A díjat abban az évben hárman vehették át: vele együtt Jichak Rabin akkori izraeli miniszterelnök és Jasszer Arafat, a PFSZ vezetője.

peresz
Fotó: Saar Yaacov, GPO – Government Press Office (Wikipedia)

Simon Peresz két hete súlyos agyvérzésen esett át. Állapota a keddi napon kezdett rohamosan romlani.

Szerda reggel, amikor halálhírét bejelentették, fia, Hemi Peresz a család nevében köszönetet mondott a kórház személyzetének az utolsó hetekben nyújtott áldozatos munkájukért.

Az elsők közt politikai ellenfele, Benjámin Netanjahu miniszterelnök nyilvánított részvétet Simon Peresz családjának szerettük halála után. A helyi médiában a politikai oldaltól függetlenül méltatják “Izrael utolsó alapító atyjának” életművét a politikusok és más közéleti szereplők.

A megszólalók kiemelték Peresz mindig a jövőbe tekintő világnézetét, hogy idős korában is a technológiai újítások és változások foglalkoztatták, és hangsúlyozták, hogy emellett a palesztinokkal való megbékélés ügye érdekelte hasonló mértékben egészen hosszú élete végéig.

Naftali Bennet oktatási miniszter utasította az iskolákat, hogy szerdán Pereszről való megemlékezéssel kezdjék a tanítást, délelőttre rendkívüli kormányülést hívtak össze az emlékére, majd összeül a péntek délelőttre kitűzött temetés ügyeit intéző kormánybizottság, amely a családdal közösen meghatározza a szertartás részleteit.

Obama ott lesz

Reuven Rivlin államelnök ukrajnai utazását megszakítva visszatért Izraelbe, ahol a péntekre várható gyászszertartást Jichák Rabin egykori miniszterelnök 1995-ös temetéséhez hasonlítják, amelyre az egész világról Jeruzsálembe sereglettek az akkori vezetők.

Barack Obama amerikai elnök telefonon részvétét nyilvánította a családnak, és bejelentette, hogy személyesen kíván részt venni Peresz temetésén.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.