Külföld

Az elnökválasztásra és a Google-re nézve is veszélyes dokumentumokat szivárogtatna ki a WikiLeaks

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.04 | 18:54

Kínos dokumentumok kiszivárogtatását jelentette be kedd reggel a WikiLeaks. Az iratok érintik az amerikai elnökválasztást, a Google-t, a fegyverkereskedelmet, háborút, olajbizniszt és a tömeges megfigyelést – állítja a szervezet alapítója.

Julian Assange WikiLeaks-vezér a szervezet 10 éves évfordulója alkalmából tartott berlini sajtótájékoztatón videóüzenetben jelentette be a szivárogtatást. Assange 2012 óta az ecuadori londoni nagykövetségen él menedékjoggal, azóta nem hagyta el a nagykövetség épületét.

Az „októberi meglepetés” névre keresztelt dokumentumcsomagot 10 héten belül nyilvánosságra hozzák, az amerikai elnökválasztást érintő információkat még a választás napja, november 8. előtt – állítja Assange. Még a héten megkezdik a szivárogtatást, de hogy mikor, pontosan nem árulta el.

Több ízben beszámolt róla a sajtó, hogy már a mai bejelentés nagyban megrázza az elnökválasztást, különösen Hillary Clintont, de ez nem következett be. Meglebegtették, hogy a következő szivárogtatások már nagy horderejűek lesznek, de Assange azt mondta az időeltolódásra utalva, hogy az USA számára fontos bejelentést nem akkor tesznek, amikor ott hajnali három van.

Nem lehet tudni, hogy Clintonnak vagy Trumpnak lesz kínos

Mivel a WikiLeaks nyilvánosságra hozott 19.000 emailt a Demokra Konvenció 7 magas tisztségviselőjétől júliusban, sokan arra számítottak, hogy újabb, Clintonra nézve kínos információk látnak ma napvilágot. Assange ezt tagadta, azt mondta, hogy ő és a szervezete számára nem Clinton a célpont. Szerintük fontosak lesznek az amerikai elnökválasztásra nézve a szivárogtatott dokumentumok és érdekes jellemzőket árulnak majd el a hatalmi csoportokról. Ebből azonban nem derül ki, hogy Trump vagy Clinton számára lesz kellemetlen az októberi meglepetés.

Assange és a menedékjog

A WikiLeaks-alapító 2012 óta él Ecuadorban a londoni nagykövetségen. Menedékjogot kapott a dél-amerikai országban az után, hogy egy Svédországban szexuális bűncselekménnyel vádolták meg. Eredetileg a nagykövetség egyik erkélyén akart bejelentkezni a kedd reggeli berlini konferenciára, de annyira féltették a biztonságát, hogy a falak között maradt.

Julian Assange. Kép: Getty Images/Carl Court

Az ausztráliai születésű Assange attól fél, hogy a svéd hatóságok kiadják őt az Egyesült Államoknak, ahol akár halálbüntetést is kaphat, ha rábizonyítják, hogy kormányzati titkokat szivárogtatott ki.

Régóta küzd már a svéd ügyészség azért, hogy kikérdezhessék a WikiLeaks-alapítót, aki állítólag megerőszakolta a szervezet egyik aktivistáját a skandináv országban. A Guardian svéd ügyészségi forrásokra hivatkozva arról írt, hogy október 17-én kérdezik ki Assange-t.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló