Külföld

Texas új sportja: disznóvadászat helikopterről

  • Szerző:nuus
  • 2019.10.10 | 10:48

A nem őshonos vaddisznók hatalmas tempóban szaporodnak, és nagy károkat okoznak Amerika szerte. Az állomány féken tartásában már az unortodox módszerek is megengedettek.

A vaddisznót az európai telepesek hurcolták be Észak-Amerikába, ahol az kereszteződött a szintén betelepített, de aztán elvadult házi sertésekkel. Így az Egyesült Államok területén ma már számos helyen megtalálható és komoly károkat okoz ez a hibrid, a vaddisznóra megjelenésében nagyon hasonlító faj (a wild boar helyett a feral hog elnevezést használják inkább), aminek nincs természetes ellensége, viszont nagyon gyorsan szaporodik.

Gordon Ramsay-t is láthattuk egyszer amerikai vaddisznóra vadászni, ő a georgiai Fort Benning fővadászmesterével kelt útra, a katonai támaszpontnak ugyanis szintén nagy problémát okoznak a környező erdőben elszaporodott disznók, annyira, hogy pénzt is fizetnek a kilövésükért:

A disznókrízis Texas államban a legsúlyosabb, itt található a legnagyobb elvadult disznó állomány, aminek a helyi gazdák nyilván nagyon nem örülnek. De ezek az állatok nem csak a mezőgazdasági területek feldúlásával okoznak problémát. Megesznek más, esetenként veszélyeztetett állatfajokat is, betegségeket terjesztenek a háziállatok felé, és az autóutakra tévedő disznók is számos közúti balesetet idéznek elő.

Egy texas-i cég ezért egy új ötlettel állt elő: helikopteres vadászati lehetőséget biztosítanak, akár külföldi vadászoknak is, hátha az új élmény több puskás embert vonz a környékre, ahol minden kilőtt cocának örülnek, mert tényleg nagyon sok van belőlük. Egy törvénymódosítás nemrég lehetővé tette, hogy akár turisták is vadászhassanak helikopterről, ami nem utolsó sorban elég jó üzlet is a vadászatokat szervező cégnek. A gazdák pedig örülnek, hogy nem nekik kell elvégezniük a piszkos munkát:

Azt azért muszáj megemlítenünk, hogy valószínűleg nem ez a leghumánusabb módja az állatok kilövésének, egy mozgó helikopterből ugyanis nagyon nehéz pontos, azonnali halált okozó lövést leadni. De Texas-ban a cél szentesíti az eszközt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.