Külföld

Új nevet kapott egy kanadai város, mert az előző túl “mérgező” volt

  • Szerző:nuus
  • 2020.10.21 | 15:48

Vajon Dildo és Swastika lakói is fellázadnak majd? Csak mert ilyen települések is vannak Kanadában.

A nagyjából 7 ezer lakosú Asbestos 170 kilométerre fekszik Montrealtól, és azért kapta az azbeszt nevet, mert az ásványt a 19. század vége óta bányászták a térségben. A Québec tartománybeli település csaknem egy évszázadon át a világ egyik vezető azbesztellátója volt, ám a legtöbb iparilag fejlett országban rákkeltő hatása miatt mostanra betiltották az azbeszt felhasználását. Hugues Grimard polgármester szerint Asbestos nevének negatív csengése miatt a város elesik a szükséges befektetésektől, amelyekre nagy szüksége lenne bányájának 2011-es bezárása óta.

A lakosok 51,5 százalékban szavaztak arra, hogy négy lehetőség közül a város a Val-des-Sources (Források völgye) nevet vegye fel, ugyanis az nem csak sokkal kedvesebb hangzású, de jól jellemzi a város elhelyezkedését és inspirációt jelent a jövőre nézve. A név utal arra, hogy a város mellett három tó folyik össze, egyben “történelmünk és gyökereink összeolvadását” is képviseli a település leírása szerint.

Kanadában egyébként szép számmal akadnak szokatlan nevű városok. Ilyen például a Saskatchewan tartománybeli Moose Jaw (jávorszarvas-állkapocs), Albertában Medicine Hat (sámánkalap), az új-fundlandi Dildo (műhímtag) vagy az ontariói Labrador és Swastika (horogkereszt).

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló