Külföld

Elég volt a szerencsehozó lámpásokból, Angliában is betiltás előtt áll ez az állatgyilkos eszköz

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.23 | 14:23

Nézd meg ezt a baglyot és kétszer gondold át, mielőtt égi lámpást indítasz.

A brit Metro számol be arról, hogy október közepén már egy gyöngybagoly életébe is került, hogy valaki egy égő lámpást bocsátott a magasba. Az eddig ártalmatlannak gondolt, lobogó lánggal égő tárgy úgy oltotta ki a védett állat életét, hogy az belegabalyodott a zsinórjába. A madár nem tudott kiszabadulni a csapdából, már holtan találtak rá a földön.

via GIPHY

Angliában évente közel 200 ezer ilyen, szerencsehozónak mondott lámpást vesznek az emberek, jelentősen ártva ezzel a környezetüknek. A „kínai lámpások” erdőtüzet is képesek okozni, illetve előfordul, hogy állatok le is nyelhetik a részeiket. Az éles darabok felsértik a torkukat, gyomrukat, belső vérzést okozva ezzel – figyelmeztet az RSPCA nevű, közel 100 éves állatmentő szervezet. A tengerbe zuhanva ezek az eszközök ugyanígy a vízi állatokra is veszélyesek lehetnek.

via GIPHY

Hiába írják rájuk, hogy biológiailag lebomló anyagól készülnek: az alapjukul szolgáló bambusznál ez például évtizedekbe telik. Több országban már be is tiltották használatukat, és Angliában is ezt szorgalmazzák a környezetvédők. Gazdálkodók számos esetben tettek már panaszt arról, hogy aratás során jószágaik eleségébe keveredtek lezuhant lámpások, vagy az állatok lábára tekeredtek a drótjaik – mely ügyek volt, hogy végzetesnek is bizonyultak.

Egy csikót például el kellett altatni, mert a lába menthetetlenül megsérült, amikor ijedtében egy lámpás elől a kerítésnek rontott. Egy kilenc hónapos kecske, Holly torkát szúrta át lámpás-elem, egy tehén pedig 48 órán át fuldokolt a nyelőcsövébe szorult darabka miatt, mielőtt kimúlt volna.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.