Külföld

Ez az oka annak, hogy a hongkongiak 6 nm-es ketreclakásokban élnek

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.31 | 08:53
  • trendindex: 7

Az átlagos hongkongi kisember, aki nem tartozik a milliárdos befektetők közé, 6-14 m-es aprócska ketrecben él, aminek igen sajátos, kizárólag Hongkongra jellemző oka van.

Az aprócska ketrecotthonok abból a kényszerűségből jöttek létre, hogy a hongkongi a világ talán legdrágább ingatlanpiaca: egy háromszobás, kényelmes városi otthon az átlagbér mintegy tízszeresébe kerül, ezért a többség kénytelen egy parkolóhelynyi helyen meghúzni magát. Ez többnyire 6-10 nm-es otthonokat jelent: egy emeletes ágy, egy asztal és a legszükségesebb holmik. Az aprócska helyiségek azért működhetnek önálló lakásként, mert közös konyha és fürdőszoba tartozik hozzájuk, ahol a helyiek úgy élnek, mint kamaszok egy kollégiumban.

De vajon miért ilyen brutálisan drágák a hongkongi lakások? A közhiedelemmel ellentétben nem azért, mert a nagy népsűrűséghez képest kevés a földterület. Föld volna éppen bőséggel, ahol ingatlanok épülhetnek, ellenben a városi terület mindössze 3,7 százaléka kerül ingatlancélú kihasználtságra, ami már önmagában véve brutálisan növeli az árakat. A másik ok szintén egyszerű: Hongkong egyrészt alacsony közösségi adókulcsa folytán a befektetők kedvelt célpontja, ugyanakkor a kormánynak valahol be kell hoznia az ebből adódó veszteséget: adó helyett az állami kézben lévő földterületeket árverezik el. Ezeket a földeket aztán gazdag kínai ingatlanmágnások veszik meg, és adják bérbe horrorisztikus áron…

…és voilá, máris értjük, miért élnek szegény hongkongiak aprócska, parkolóhelynyi ketrecotthonokban.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló