Külföld

Lengyelországban már legális a marihuána orvosi célú felhasználása

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.03 | 11:36

4-5 ezer forintba kerül majd egy gramm fű. A szer vénykötelesen kiváltható lesz a lengyel gyógyszertárakban.

Szerdától már legális Lengyelországban a marihuána gyógyászati célra való felhasználása. Az engedélyező törvényt Andrzej Duda elnök még nyáron írta alá. Az új előírások szerint az importált növényekből származó kannabisz felhasználható vényköteles gyógyszerek előállítására, és a lengyel gyógyszertárakban is kapható lesz ezentúl a marihuána. Igaz, még először be kell jegyeztetni a Gyógyszerészeti Hivatalhoz.

Fotó: Pixabay

Mindenesetre a lengyel gyógyszerészek már készen állnak a kannabisz alapú, vényköteles gyógyszerek előállítására. A Lengyel Gyógyszerészeti Kamara tájékoztatása szerint külön képzésben is részesülhetnek azok, akiknek szükségük van rá.

A legalizálás következtében könnyebben hozzájuthatnak a szerhez azok a betegek, akik krónikus fájdalommal, émelygéssel vagy hányingerrel küszködnek, például kemoterápiás kezelés, szklerózis multiplex, görcshajlam, vagy más szerekkel nem kezelhető epilepszia miatt.

Mennyibe kerül majd? 

A szakértők szerint egy gramm orvosi marihuána 50-60 zlotyi (kb. 4500 forint) lesz, míg a havi kezelés nagyjából 2000 zlotyiba (kb. 146 ezer forintba) kerül majd.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló