Külföld

Egy titokzatos hang rémíti halálra a kanadai eszkimókat

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.05 | 13:28

A pittyegő vagy fülyülésre emlékeztető hang miatt elmaradtak a környékről a bálnák. A kanadai hadsereg kikülött egy expedíciót, de ők nem hallották a tenger mélyéről jövő hangot.

Mi lehet ijesztőbb annál, hogy egy titikzatos, pittyegő hang hallatszik a tenger fenekéről? A Kanada északi, fagyos területein élő inuit (eszkimó) vadászok számára biztos nem sok dolog. Az elmúlt nyáron ugyanis eltűntek a bálnák és egyéb tengeri emlősök a kedvenc vadászterületükről, a Fury és Hecla szorosból, ami 120 kilométerre van az Igloolik nevű inuit falutól.

Érdemes megnézni a térképen, ez pontosan hol is van. Jól látszik, hogy ez már majdnem a világ vége:

A helyiek szerint az állatok egy titokzatos, a tenger mélyéről származó, pittyegésre vagy fütyülésre emlékeztető hang miatt maradtak távol. A panaszok eljutottak a kanadai hadsereghez is, amely végül kiküldött egy felderítő repülőt.  A fegyveres erők közleméyne szerint többféle szenzorral is vizsgálódtak, így akusztikus keresést is végeztek, de másfél óra alatt csak két bálnacsapatot és hat rozmárt sikerült megfigyelniük. A védelmi minisztérium nem is kíván többet foglalkozni az üggyel.

Ez valahogy nem nyugtatta meg a helyieket, akik továbbra is hiszik, hogy hallják a hangot. Többféle elmélet született arra, hogy mi is lehet. Az első szerint bányatársaságok által használt szonár lehet a bűnös, amivel a tengerfenéket térképezik fel. Mások szerint a Greenpeace vagy hasonló szervezet lehet a felelős, akik szándékosan keltik zajt, hogy elriasszák a bálnákat az inuit települések közeléből. Ők ugyanis még mindig – és legálisan – vadásszák a ceteket, hiszen ezek húsa és zsírja az egyik fő táplálékuk.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló