Külföld

Az aszály sújtotta város, amely figyelmeztetés az egész világ számára

  • Szerző:nuus
  • 2019.11.05 | 18:18
  • trendindex: 2

Létezik egy korábban virágzó város, ahol öt éve nem esett az eső, és idén januárban a pusztító aszáy miatt víztározó is teljesen kiszáradt. Hasonló sors várhat a Föld sok más, idővel talán összes városára.

A dél-afrikai Graaff-Reinet valaha virágzó 40 ezres város volt, a globális felmelegedés okozta aszály azonban teljesen tönkretette. A világ klímaszakértői csak „aszályvárosnak” hívják, és felhívják a figyelmet arra, hogy Graaff-Reinet sorsára juthatunk mi is.

Graaff-Reinet, az aszály sújtotta város

Itt öt éve nem esett az eső, januárra az egyetlen víztározó is kiszáradt. Elpusztultak a halak, de sorra dőlnek el az állatok is az aszály miatt. A BBC kisfilmjében az egyik gazda kilenc marhája pusztulásáról ad hírt, egy 73 éves nagymama pedig elmondja, hogy már az is problémát jelent, hogy enni adjanak a gyerekeknek.

Segítség az aszály sújtotta vidéknek

Egy jótékonysági szervezet jelenleg napi 10 liter vizet oszt ki személyenként, ami óriási segítség, enélkül nem maradhatnának életben a helyiek ebben a szárazságban.

A probléma az, hogy a régióban a globális átlagnál kétszer gyorsabb a felmelegedés, a kritikus 2 fokot már túllépte, és 4-5 éven belül akár 6 fokos kibillentségről is beszélhetünk. Vagyis Graaff-Reinet valójában egy kitekintés az egész emberiség jövőjébe, ha nem történnek komoly változások…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló