Külföld

Évi 900 tonna rákkeltő műanyag szivárog az élelmiszerláncba

  • Szerző:nuus
  • 2019.11.18 | 18:25

Indonéziában, ahol évi 900 tonna műanyag kerül feldolgozásra, sok helyen már rizsfarmerek helyett műanyagfarmerek élnek. Amíg élnek.

A nyugati világ, de különösen Nagy Britannia és az USA Indonéziában rakja le műanyag szemetét. Sajnos azonban csak egy töredékét sikerül újrahasznosítani ennek a nem kívánt nyersanyagnak, a többi műanyagszemetet el kell égetni. Ez alapvetően két problémát okoz: az égés során elszabaduló mérgező gázok – többek között a dioxin – tömegével okoznak krónikus légzőszeri megbetegedéseket, a földbe bekerülve pedig az egész táplálkozási láncot mérgezik.

A dioxin rákkeltő vegyületnek számít, és a műanyagfeldolgozással foglalkozó területeken a helyi élelmiszerekben – például a tojásban – már most hétszerese az elfogadottnak a dioxinérték. Az ökotragédiát tovább mélyíti a tény, hogy mivel Indonézia leginkább elmaradott területeiről van szó, a helyiek még örülnek is a nagy mennyiségben – évi 900 tonnáról beszélünk – érkező szemétnek, hiszen ez biztosítja megélhetésüket.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló