Külföld

Szlovéniában alapvető lett az ivóvízhez való jog

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.18 | 13:04

Európában elsőként ők éltek Alkotmánymódosítással, hogy „folyékony aranyukat” bebiztosítsák.

OBRETZJE, SLOVENIA
OBRETZJE, SLOVENIAfotó: Christopher Furlong / StafF / Getty Images

Az Únióhoz tartozó, velünk szomszédos ország állampolgárainak iható vízhez való jogát védi ez a módosítás, szemben a klímaváltozás miatt előbb-utóbb felmerülő üzleti érdekekkel.

64 igen szavazattal döntött a 90 fős parlament, egyedül az ellenzékben levő, jobbközép Szlovén Demokraták pártja tartózkodott a voksolástól.

A hegyekkel, erdőkkel és édesvízzel gazdagon rendelkező ország vízlelőhelyei állami kezelésben maradnak, mert ez a köz hosszútávú érdeke. Elsősorban a háztartások ellátására kell fordítani a vizet, nem pedig piaci alapon kiárusítani. A kétmilliós állam bal-közép miniszerelnöke, Miro Cerar sürgette a törvényhozókat, hogy a

 21. század folyékony aranyának biztonságát a lehető legmagasabb törvényi szinten biztosítsák. A szlovén víz kiváló minőségű, és a jövőben biztos, hogy más országok és nemzetközi cégek mohó figyelmét is magára fogja vonni.

Idén egyébként a holland székhelyű szervezet, a Green Destinations Szlovéniát jelölte meg, mint világelső zöld célpontot, emellett a főváros, Ljubljana nyerte el az Európa Zöld Fővárosa címet.

Az Amnesty International szerint az új törvény az itteni roma lakosságra is kiterjed, akik 10-12 ezren lehetnek, számukra volt a leginkább problémás a tiszta vizhez jutás az országban. Közleményükből kiderül, hogy

Rengeteg cigánytól megtagadták eddig a vízvétel minimális lehetőségét is, legyen szó akár szomjuk oltásáról vagy higénés célokról.

számol be a Guardian.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Teszt
Kell-e nekem egy ergonomikus egér?
  • szerző:nuus
  • 2023. 09. 19.
Uncategorized
Válik Sydney van den Bosch
  • szerző:nuus
  • 2023. 09. 12.