Külföld

Charles Manson: popzenei forradalmat akart, ám véres kezű szektavezér lett belőle

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.20 | 16:44

A Corcoran Állami Börtön kórházában 83 éves korában meghalt Charles Manson.

Charles Manson 2009-ben. Fotó: California Department of Corrections and Rehabilitation via Getty Images.

Charles Manson neve állandóan felmerül, amikor Amerika leghírhedtebb sorozatgyilkosait veszik számba, miközben őt csupán annyiban lehet hozzájuk kötni, hogy egy pszichopata őrült volt, de gyilkosságot például egyet sem követett el. Amikor letartóztatták, akkor sem vádolták meg gyilkossággal, hanem “csak” gyilkosságokra való szövetkezéssel és felbújtással. Persze első körben halálbüntetést szabtak ki rá is, mert bár konkrétan nem ő fogta a kést, a bajonettet és a pisztolyt, amikkel  a bűntényeket követték, de minden véresen brutális cselekmény az ő beteg elméjében született meg.

Eleve elrendelve

Az 1934-ben született Mansonnak már a gyerekkora sem volt egyszerű, minden abba az irányba tolta-taszította őt, hogy végül a gonosz egyik megtestesülése váljon belőle. Amerikában legalábbis így tekintenek rá, és nem véletlenül: tetteire nem is lehet mást mondani, mint azt, hogy a gátlástalan bestialitások.

Részlet a The Retrial Of Charles Manson című kiállításból, Los Angeles 2015. Fotó: Frazer Harrison/Getty Images.

Manson anyja egy bűnözői hajlamokkal megáldott alkoholista nő volt, aki valószínűleg egy egyéjszakás kaland után lett terhes a kis Charlesszal, akit az apa, akivel a Manson soha nem találkozott, el sem akart ismerni, de aztán mégis kiegyezett a nővel, aki aztán összeállt egy rövid időre egy William Manson nevű férfivel, aki a nevére is vette a kisfiút. Aztán lelépett, mert nem bírt a nővel. Innentől számítva vált igazán rapszodikussá a kis Charles élete, akit egy ízben az anyja még egy korsó sörre is elcserélt, majd a nagybátyja visszavásárolta. Ezután hol árvaházban, hol javítóban, hol az anyjával, hol pedig az említett nagybácsival és annak családjával élt. Közben cseperedett és egyre kiszámíthatatlanabbá és agresszívebbé vált. Lopásokkal kezdte, majd fegyveres rablásokkal folytatta bűnözői karrierjét. 22 évesen ítélték először letöltendő börtönbüntetésre. De továbbra sem javult meg, hanem ahogy kiszabadult, ott folytatta, ahol abbahagyta: az autólopások és betörések mellett kurvákat is futtatott. Előbb-utóbb ismét börtönbe került.

Részlet a The Retrial Of Charles Manson című kiállításból, Los Angeles 2015. Fotó: Frazer Harrison/Getty Images.

Manson 1967 márciusában szabadult, San Franciscóba, a “hippik fővárosába” költözött, amivel kezdetét vette az a folyamat, ami végül a Tate-La Bianca gyilkosságokba torkollott.

Manson, a családalapító

Amikor 1967-ben szabadult, Mansonnak már volt több gyereke is több nőtől, és ezt az nőhalmozást a későbbiekben sem engedte el, sőt, szektáját is rájuk alapozta. A börtönben megismerkedett mindenféle tanokkal és filozófiákkal, többek között a szceintológiával is. Ezekből gyúrta össze saját, kissé zavaros elképzeleit a világról. San Franciscóba már úgy érkezett, mint guru, terjesztette tanait, és meglepően sok követőre is akadt a kallódó fialakok körében, akik nagyrészt lányok voltak. Nem bírtak ellenállni a Mansonból áradó karizmának. Belőlük alakult a szekta, a Manson Család. Pár taggal hippisre fazoníroztak egy lakóautót, majd keresztül-kasul bejárták Amerikát, végül pedig 1968 nyarának végén visszatértek, de már nem San Franciscóba, hanem Los Angelesbe.

A vég kezdete

Az akkor már híres Beach Boys zenekar fejének testvére, Dennis Wilson felvett két stopposlányt, akikről kiderült, hogy a Manson Család tagjai. A zenésznek bejöttek a csajok, és meg is invitálta magához őket, hogy lakjanak nála. Rövidesen megjelent Manson és a szekta többi tagja is, és mindannyian beköltöztek Wilson házába. Manson, aki a börtönben megtanult gitározni, addigra már írt néhány dalt, és mint a rockzene nagy rajongója, maga is zenészi karrierről álmodott. Itt volt a soha vissza nem térő alkalom. Wilsonnak bejöttek Manson dalai, rögzítettek is vele párat. És tényleg szó volt popzenei karrierről, Wilson be is mutatta pár neves producernek és zeneipari embernek. Csakhogy jött egy kis malőr. Az egyik számot, amit felvettek (Cease To Exist), a Beach Boys kölcsönvette, és a 20/20 című következő albumukra fel is vették – csak hát Never Learn Not to Love címmel, és meg sem említették Manson nevét a borítón. Ezt Manson rossz néven vette, balhézni kezdett, mire Wilson kidobatta az egyre terhesebbé váló Családot a házából.

Charles Manson – Cease To Exist

Charles Manson’s Cease To Exist, the song that would be reworked by Denis Wilson for The Beach Boys’ 20/20 album.

A Család ekkor költözött a Spahn-tanyára, ahol korábban westernfilmeket forgattak, de akkorra már csak a 80 éves tulajdonos tengette rajta az életét. Rendszeresen nyújtott szexért cserébe birtokba is vehették a tanyát, ez lett a szekta központja. Manson víziója addigra vált kerek egésszé. Önmagára úgy tekintett, mint akiben a Sátán és Jézus közös nevezőre talált. Nagy rajongója volt a Beatles zenekarnak, és a White Album című lemezüknek, amin a Helter Skelter című dal is hallható. Erről pedig azt tartotta Manson, hogy nekik íródott, és egy olyan világforradalmat hirdet, amit a feketék robbantanak majd ki, és ez egymás ellen fordítja a rasszista és a nem rasszista fehéreket. A fehér ember addigi uralma ekkor ér véget, ám azt nem a feketék szerzik meg, hanem a kiválasztottak szűk csoportja, azaz a Manson Család. Ezt pedig nem kell kivárni, tettek sorával kell előidézni a Helter Skeltert és az apokalipszist.

Paul McCartney – Helter Skelter (Lyrics HD)

Charles Manson’s favourite song recorded by the Beatles in September of 1968. When I get to the bottom I go back to the top of the slide Where I stop and I turn and I go for a ride Till I get to the bottom and I see you again.

Innentől már nem nagyon volt megállás, elkezdődtek a gyilkosságok. Egy drogdíler elleni sikertelen kísérletet egy zenetanár (Gary Hinman), majd egy kaszkadőr ellen elkövetett sikeres gyilkosság követett, de ezeknek nem lett különösebb hatása, a várt világforradalom elmaradt. Komolyabb dolgora volt szükség, és ekkor következett az a két mészárlás, ami örök időkre felejthetetlenné tette Manson és társai nevét.

A Tate-LaBianca gyilkosságok

Még Dennis Wilson mutatta be Mansont egy Terry Melcher nevű producernek, aki elismerően nyilatkozott Manson demóiról, aki próbálta megkeresni őt, de ahol korábban lakott, abban a villában akkor már mások éltek: Roman Polanski filmrendező és felesége, az akkor 8 hónapos terhes Sharon Tate. Ők pedig nem látták szívesen az ott felbukkanó Mansont. A sértett férfi ezért arra gondolt, a Helter Skeltert velük kell elkezdeni. Odaküldte 4 emberét, és azt adta nekik parancsba, hogy akiket ott találnak, brutális és véres kegyetlenséggel mészárolják le. Ők pedig így is tettek. A 4 áldozat (Polanski úszta meg a dolgot egyedül, mert épp Londonban forgatott) szörnyű kínok között halt meg, Tate-et nemcsak agyonszurkálták, de a magzatot is kivágták a méhéből. Két nappal később a LaBianca házaspár járt ugyanígy, szerencsétlenségükre egy olyan villa szomszédságában laktak, ahol Manson korábban egy buliban járt. Csupán ezért esett rájuk a választás. Az American Horror Story című antológiasorozat idei, Cult című évada, több más híres-hírhedt szektavezér mellett Charles Mansont is megidézi, annyira, hogy a Tate-gyilkosságokat is rekonstruálták az egyik epizódban. Bár csak röviden tették, de még így is hátborzongatóra sikerült.

American horror story recreates Charles Manson murders

This week, the penultimate episode of American Horror Story: Cult re-created another famous cult leader, Charles Manson, and the infamous murders of Sharon Tate and her friends. In the episode, titled “Charles (Manson) in Charge”, Evan Peters took on the role of Charles Manson, Billie Lourd played Linda Kasabian, and Sarah Paulson portrayed Susan Atkins.

Végjáték

A két ügyet eleinte külön kezelte a rendőrség. Pedig sok jel mutatott arra, hogy az elkövetők ugyanazok. Közel esett egymáshoz a két gyilkosság mind térben, mind időben, hasonló volt a brutalitás, és mindkét helyszínen összefirkálták a szobák falát az áldozatok vérével. Ezt ráadásul már a kaszkadőr meggyilkolásánál is megtették, és őt is halálra szurkálták, de a rendőrség ezt az ügyet sem kötötte ehhez a másik kettőhöz.

Végül a Gary Hinman gyilkosságért letartóztatott egyik ember, Susan Atkins nagy szája lett Mansonék veszte. A börtönben mesélt jó alaposan részlezetve a cellatársának a Tate-gyilkosságokról, aki viszont továbbadta a hallottakat a nyomozóknak. Innen aztán már nem volt nehéz felgöngyölíteni az ügyet. A rendőrség megszállta a farmot, és mindenkit letartóztattak, a gyilkosságban részt vevőket, valamint Mansont halálra ítélték, amit 1972-ben életfogytiglanra módosítottak, mert közben eltörölték a halálbüntetést. Egyedül Linda Kasabian úszta meg a dolgot, aki a sofőr volt, majd a Család tagjainak letartóztatása után azonnal vallott is a rendőröknek. A durva azonban az, hogy még azután is történt pár gyilkosság, mert Mansonnak rengeteg követője volt, akik közül páran úgy gondolták, folytatni kell és beteljesíteni mesterük vízióját.

Charles Manson’s Epic Answer

In response to Charles Manson Epic Question i now bring the world Charles Manson Epic Answer

Utóélet

Az Amerian Horror Story idei évada mellett más filmek is foglalkoztak Mansonnal. 1976-ban már film készült róla Helter Skelter címmel, majd 2004-ben ugyanezzel a címmel tévéfilmet is forgattak róla, a mindig kiváló Jeremy Daviesszel Manson szerepében. 2015-16-ban pedig egy két évadot megélt sorozat készült Aquarius címmel a Manson Család után nyomozást folytató FBI-ról David Duchovny-val a főszerepben (a nyomozást vezető ügynököt alakította), sőt egy South Park epizódban is felbukkant a szektavezér.

Merry Christmas Charlie Manson!

Have yourself a Manson kind of Christmas!

A Beach Boys mellett a részben a nevét felvevő Marilyn Manson és a Guns and Roses is feldolgozott egy-egy Manson dalt, a Detah Grips 2011-es mixtape-je pedig egy Charles Manson monológgal kezdődik. De végül a szektavezérnek is lett lemeze. A börtönbe kerülése után élelmes producerek megjelentettek egy albumot a korábban rögzített dalaiból Manson Lie: The Love And Terror Cult címmel.

Death Grips – Beware

Subscribe: http://bit.ly/DeathGripsYT Facebook: http://bit.ly/DeathGripsFB Twitter: http://bit.ly/DeathGripsTW Web http://thirdworlds.net Directed by: Death Grips BEWARE I close my eyes and seize it I clench my fists and beat it I light my torch and burn it I am the beast I worship…

Manson párszor próbált szabadulni a börtönből, de kérvényeit sorra elutasították – érthető okokból. Most, hogy meghalt, reméljük, a kultusza nem épül újjá. Az internet mindenesetre felbolydult. Van, aki azt sem tudja, kiről van szó, esetleg összekeveri Marilyn Mansonnal, van, aki pedig csak szimplán trollkodik.

Maga Marilyn Manson ezt posztolta, saját Charles Manson feldolgozását:

És voltak, akik teljes joggal, értetlenül álltak a trollokhoz és az igazi Mansont nem ismerőkhöz.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.