Külföld

Kizárólag megújuló energiát használnak egész Costa Ricában, és nagyon jól megvannak

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.24 | 15:43

Costa Ricában 2021-re kizárólag megújuló energiát szeretnének használni. A határidőt több, mint 10 éve tűzték ki, és elég jól haladnak a megvalósítással.

2015-ben 299 napot töltöttek fosszilis energia nélkül, ez a szám 2016-ban 271 volt. Most 2017-ben már most 300 napja húzzák főleg szél-, víz- és napenergiával, tehát megdöntötték a korábbi rekordot. Ha lenne olyan egy óriás akksijuk, mint amit Elon Musk épített Ausztráliában, akkor nem is kérdés, hogy meglenne a tovább 60 nap is. Amúgy megdöntötték a tavalyi rekordot, de a csak megújuló energiát használó napok száma még bőven nőhet, mert még 37 nap van hátra az évből.

Ezek nagyon jó hírek, de az egész bolygót nézve alig számít valamit.

Costa Rica elég kicsi, és viszonylag gyéren lakott, szóval könnyebben tudnak csak megújuló energiákra hagyatkozni, mint az Egyesült Államok, vagy Kína. Az is megkönnyíti a helyzetüket, hogy tele vannak geotermikus és hidrotermális forrásokkal, ezekből meg elég sok országnak nem jutott. És hogy miért nem számít sokat? Kína például 1241-szer többet ront az üvegházhatáson évente, mint Costa Rica.

Azt le kell szögeznünk, hogy amíg a legtöbb ország fosszilis energiába fektette a pénzt, Costa Rica elzárkózott ettől, és ha nem is nyom sokat a bolygóra nézve, elég nagy jelentősége van, hogy egy ország létezni tud kizárólag megújuló energiákkal. Plusz, a legtöbb nagyon gazdag ország messze Costa Rica mögött van környezettudatosságból. Tehát a kicsi Közép-amerikai ország lehet az, ami egy jobb utat mutat a világnak.

Nyitókép: pixabay.com CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló