Külföld

Hatalmas siker Dániában a lejárt kajákat áruló bolt

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.29 | 18:30

Begyűjtik a termékeket a szavatossági idő után, aztán megvizsgálják, és ha még fogyasztható, eladják féláron. A bevétel pedig jótékony célra megy a WeFood nevű üzletben. Az emberek pedig imádják.

SYDNEY, NSW - JULY 28: A supermarket shelf displays bananas July 28, 2006 in Sydney, Australia. Prices in Australia have reached a 15-year high, showing an 8.3 per cent rise in food costs, which are being blamed for a big jump in inflation. The rise was mainly driven by hugely escalating banana prices - after cyclone Larry devastated most of Australia's plantations - with fruit prices up 52 per cent for the June quarter. (Photo by Ian Waldie/Getty Images)
(fotó: Ian Waldie/Getty Images)

Annyira, hogy már a második ilyen üzlet nyílik Koppenhágában. Az első megnyitása után 9 hónappal már a második WeFood bolt nyílik a dán fővárosban, állami támogatással, amiben olyan élelmiszereket árulnak, amiknek már lejárt a szavatossági ideje. Ezeket az élelmiszereket más boltokból gyűjtik be, és természetesen át is vizsgálják őket, hogy alkalmasak-e még emberi fogyasztásra. Ha pedig igen, már mennek is a polcra,

csak fel kell tüntetni, hogy lejárt élelmiszerekről van szó, hogy a vásárlók tisztában legyenek ezzel.

Úgy tűnik, ez a megoldás nagyon is bejön a dánoknak, egyrészt, mivel alacsonyabb áron juthatnak hozzá néha egyes élelmiszerekhez (a kínálat azért erősen függ attól, hogy a felajánló szupermarketekből milyen árú érkezik), másrészt a bevétel ráadásul jótékony célra megy.

Az sem elhanyagolható, hogy így fel tudnak lépni az élelmiszerpazarlás ellen, az ötmilliós lakosságú országban ugyanis évente 700 ezer tonna kaja landol a kukában. A WeFood boltba eddig 40 tonna élelmiszer érkezett alig egy év alatt, ami amúgy a kukában landolt volna.

(Forrás: Independent)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló