Külföld

Ismét kórházba szállították Jimmy Carter volt amerikai elnököt

  • Szerző:nuus
  • 2019.12.03 | 09:48

Szerencsére már jobban érzi magát.

Jimmy Carter betegsége miatt ismét kórházba került – jelentette be hétfő esti közleményében az atlantai székhelyű Carter Központ.

jimmy carter betegsége
Fotó: Drew Angerer /AFP

A 95 esztendős volt amerikai elnököt húgyúti fertőzéssel kezelték, de már jól érzi magát, sőt, hamarosan haza is térhet. Az Egyesült Államok 39. elnökét, aki 1977 és 1981 között irányította az amerikai politikát, alig egy héttel ezelőtt bocsátották haza a kórházból, miután agyi hematómákkal, vérömlenyekkel kellett műteni egy korábbi esés következményeként. Az esés miatt előzőleg medencecsont-töréssel is meg kellett őt operálni.

A politikus az elmúlt években számos egészségügyi gonddal küszködött. 2015-ben bőrrák áttétjeként kialakult rosszindulatú agydaganatot állapítottak meg nála, de a legújabb immunterápiás gyógyszernek köszönhetően rendbe jött. Az idén kétszer is elesett, mindkét alkalommal kórházi kezelésre szorult. Jimmy Carter betegsége ellenére aktív, és például rendszeresen tart vasárnapi Biblia-órákat szülővárosa, Plains baptista templomában, valamint részt vesz a Habitat for Humanity nevű, a lakhatási szegénység enyhítését segítő civil szervezet munkájában.

Jimmy Carter 2002-ben Oslóban átvehette a Nobel-békedíjat. Az indoklás szerint „az évtizednyi fáradhatatlan erőfeszítéseiért a nemzetközi konfliktusok békés rendezése érdekében, a demokrácia és emberi jogok fejlesztéséért, a gazdasági és társadalmi fejlesztések előmozdításáért”. Woodrow Wilson és Theodore Roosevelt után ő a harmadik amerikai elnök, aki részesült ebben a kitüntetésben. Később Obama is megkapta a díjat.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.