Külföld

A franciák azt javasolják mindenkinek, hogy vonuljon karanténba karácsony előtt

  • Szerző:nuus
  • 2020.12.16 | 06:46

A járvány korábban főleg a családi étkezések során terjedt.

A francia kormány önkéntes karantént javasol mindenkinek egy héttel az év végi ünnepek előtt annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány a családi és baráti összejöveteleken ne kaphasson új erőre.

Jean Castex kormányfő ezt aznap tanácsolta a franciáknak, amikor véget ért az október 30-án kihirdetett általános karantén. Kedden megszűnt az indok nélküli lakhelyelhagyási tilalom, a franciák ismét igazolás nélkül szabadon mozoghatnak az egész országban, de este 8 órától reggel 6 óráig kijárási tilalom lépett életbe.

Fotó: Pixabay

Az üzletek már október 28-án kinyithattak, a lazítás viszont egyelőre nem vonatkozik a kulturális intézményekre és a vendéglátásra. Az előbbiek még legalább három hétig, az elvitelt és kiszállítást nem vállaló éttermek pedig január 20-ig még zárva maradnak.

A járvány harmadik hullámának megelőzésére a miniszterelnök azt tanácsolta kedden a szülőknek, hogy a gyerekeket csütörtökön és pénteken ne küldjék iskolába a másnap kezdődő téli szünet előtt, és ezzel is korlátozzák a fertőzés kockázatát.

“Amennyiben megoldható, főleg ha veszélyeztetett emberekkel töltjük a karácsonyt, a gyerekek nem menjenek iskolába csütörtökön és pénteken!” – mondta Jean Castex az Europe1 kereskedelmi rádióban. A kormányfő önkéntes karantént tanácsol mindenkinek egy héttel az év végi családi és baráti összejövetelek előtt.

A lazítások ellenére a miniszterelnök nem mutatkozott optimistának, és jelezte, nem tudja szavatolni, hogy a vendéglátóhelyek ténylegesen megnyithatnak január 20-án.

“Ez attól függ, hogyan töltjük az ünnepeket, amelyek alatt a vírus terjedése felgyorsulhat, ha nem viselkedünk mindannyian felelősen” – tette hozzá a kormányfő.

A kormány mellett működő tudományos tanács szerint a teljes lezárás hat hete alatt a járvány elsősorban a családi étkezések során terjedt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Leválthatják Joe Bident
  • szerző:nuus
  • 2023. 09. 13.