Kultúra

Az ember az Anonymous maszk mögött: ki volt az a Guy Fawkes?

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.31 | 06:41

412 évvel ezelőtt, 1606 január 31-én halt meg a lázadó nemes, Guy Fawkes, akinek az Anonymous maszkot köszönhetjük, bár ő még nem a mindenkori hatalom, hanem a katolikusok üldöztetése ellen lázadt fel. És nem is volt maszkja.

Guy Fawkes és a Lőpor összeesküvés

Tavaly készített a BBC és a HBO közösen egy háromrészes minisorozatot Gunpowder címmel, ami a Lőpor összeesküvés néven elhíresült, 1605-ös I. Jakab ellen elkövetett sikertelen merénylet történetét meséli el. Ennek az összeesküvésnek volt egyik fontos tagja Guy Fawkes, akit a tévében Tom Cullen alakít (akit a manapság a Templomosok című sorozat főszereplőjeként láthatunk). Hatásos színre lépése a Gunpowder első részének végén tökéletesen mutatja meg, hogyan tekintenek rá manapság az emberek: Guy Fawkes egy mitikus alak, a rend elleni örök ellenállás jelképe.

Forrás: Pixabay

Az összeesküvés ötlete nem Guy Fawkes-tól indult, nem is ő volt a vezetője, hanem egy Robert Catesby nevű nemes (akit a sorozatban Havas Jon, azaz Kit Harrington alakít), de az egyik legfontosabb kulcsalakja lett, mert ő volt az, akinek végül „meg kellett húznia a ravaszt”, vagyis meggyújtani a kanócot, merthogy merényletnek egy robbantás volt betervezve: a Lordok házát szerették volna a levegőbe repíteni, hogy ne csak I. Jakab, hanem legszorosabb hívei is meghaljanak. Az ok pedig a katolikusok üldözése volt a királyságban. Jakab skót volt és protestáns, uralkodás alatt pedig a vallási tolerancia tere egyre csak szűkült. 1604-ben kiadott egy rendeletet is a katolikusok ellen, ami nem nézte, hogy ki gazdag és ki szegény, hanem aki a pápa híve volt, az ment mindenestül a levesbe.

Fawkes, aki egy anglikán családba született és csak később tért át a katolikus hitre, egyetlenként értett a robbanószerekhez az összeesküvők közül, ezért maradt rá a robbantás feladata. Azonban az összeesküvést elárulták, a vezetőket pedig elfogták és kivégezték – kivéve Guy Fawkes-t. Amikor rá került a sor, kiszabadította magát, felmászott a vesztőhely tetejére, és onnan vetette alá magát a mélybe. Kitörte a nyakát, ennek ellenére az ő testét is ugyanúgy felnégyelték, mint a felakasztott társaiét.

Nicky Romero – Toulouse [Official Video] (Original Mix) (Guy Fawkes mask)

Subsribe ٩(-̮̮̃-̃)۶

Árnyalja a Fawkes-ról kialakult idealizált hősies és mitikus képet ugyanakkor, hogy amikor elfogták és kínozni kezdték, eleinte hallgatott, majd egy idő után – könnyen lehet, hogy az elviselhetetlen fájdalmak hatására – feladta a társait. Aztán amikor végignézették vele a többiek kivégzését és felnégyelését, majd rá került volna a sor, könyörgőre fogta, hogy az ő életét inkább kíméljék meg. De hiába, neki se akartak kegyelmezni. Ezután következett Fawkes előbb említett, öngyilkos ugrással végződött magánszáma a bitófán.

Guy Fawkes és a Guy Fawkes nap

November 5-e, a nap, amikor kivégezték a Lőpor összeesküvés résztvevőit, a mai napig ünnepnap Nagy-Britanniában. Még I. Jakab rendelte el, hogy a merénylet meghiúsításának örömére örömtüzeket gyújtsanak ezen a napon szerte a királyságban, és ez a hagyomány azóta is megmaradt. Csak közben megváltozott az iránya. Míg eleinte I. Jakabot és a merénylet meghiúsítását ünnepelték, az 1650-es évektől, amikor II. Jakab és az ország áttért a katolikus hitre, már Guy Fawkes-t és az ellenállást, róla kapta a nevét is az ünnep: Guy Fawkes nap. Tűzijátékokat tartanak és hatalmas örömtüzeket gyújtanak, meg egy hatalmas méretű, gyerekek által készített bábut is elégetnek. A bábu általában maga Guy Fawkes, bár olyan is előfordult már, hogy az éppen uralkodó pápát vagy valamelyik aktuális történelmi személyt (pl. Margaret Thatcher) ábrázolta.

Guy Fawkes és a guy

Az angolban létező guy szó, ami srácot, fickót jelent, Guy Fawkes feltűnéséig nem is létezett, hanem az ő nevéből képződött. Kialakulása arra vezethető vissza, hogy a Guy Fawkes napon elégetett bábut, ami a híres összeesküvőt ábrázolta általában, gyerekek készítették és öltöztették fel régi ruhákból és újságpapírokból. Kimondottan szedett-vedett volt a külseje, nagyon furcsán nézett ki, kábé mint egy hóbortos csavargó. Így lett a 19. században a Guy-ból Angliában guy, vagyis “furcsán öltözött ember”, mely szó így némi pejoratív jelentéssel is bírt. Amikor az amerikaiak is átvették, ott veszítette el a szó a negatív jelentését, és lett belőle egyszerűen csak annyi, hogy srác. Ma már Nagy-Britanniában is ebben az értelemben használják.

Guy Fawkes és az Anonymous maszk

Guy Fawkes nem viselt maszkot, ezt gyorsan szögezzük le. A maszk felbukkanása a Guy Fawkes naphoz kötődik. A gyerekek, akik a bábut készítették, ők viselték először az összeesküvő vonásait idéző maszkot, sőt nyomatékosító jelzésértékkel a bábura is azt adtak, leszámítva azokat az eseteket, amikor valaki mást égettek el Fawkes helyett. Aztán a maszk akkor vált széles körben ismertté világszerte, amikor Alan Moore klasszikus képregényében, a V for Vendetta-ban felbukkant 1982-ben. A képregény főhőse bár magán viselte Batman és Robin Hood hatását is, de egyértelmű előképe, legfőbb ihletője a modernkori hatalom ellen lázadó, radikális Guy Fawkes volt.

V for Vendetta: The Revolutionary Speech (HD)

The famous speech by V to the city of London, extracted from the film “V for Vendetta.” For more visit www.thesovetski.blogspot.com

A maszkot a képregényből emelte át magához az Anonymous hacker-csoport, ami így az intézményellenesség és az elnyomás elleni kiállás jelképe lett – na és hírhedtté is vált, több okból is. Egyfelől a hackerek senkit nem kímélő és tisztelő akciói miatt, meg azért is, mert tartóztatták már le a V for Vendetta képregény hardcore rajongóit terrorgyanúval csak azért, mert a maszkot viselték. Ha ehhez még hozzávesszük azt is, hogy a képregényből 2005-ben mozifilm készült, és emiatt a gyártó Warnerhez került a maszk gyártásának joga, akkor teljes, vagy legalábbis iróniától sem mentesen árnyalt a kép. Ha valaki most vesz egy Guy Fawkes maszkot, csakhogy az Anonymous mellé álljon, azzal végül is a világ egyik legnagyobb, többmilliárd dolláros hasznot termelő multiját hizlalja – vagyis épp az Anonymous érdekei ellenében cselekszik. Mit szólna mindehhez Guy Fawkes?

Forrás: Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.