Kultúra

A kínaiaknál az újév a hazatérés ünnepe, így indul a Kutya éve

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.16 | 13:41

Szerencsepénz, jókívánságok és gombócok, minden mennyiségben.

Beköszöntött a Kínai Újév, azaz a Holdújév, melyet a Chunjié nevű Tavaszi Fesztivállal szokás köszönteni. Nemcsak Kínában ünneplik, hanem több ázsiai ország is részese: Korea, Japán, Vietnam, Szingapúr, Malajzia, Thaiföld és még a Fülöp-szigetek lakosai is most “szilvesztereznek”.

A post shared by L.Raynaldi.KP (@rays_project) on

Illetve a világ nagyvárosainak kínai negyedei is megülik az újévet, Londontól New Yorkon át Sydneyig; így a világ egyhatoda most int búcsút az óesztendőnek.

A post shared by ippov (@ippov) on

A 12 napos munkaszünettel, és a diákoknak egyhavi vakációval járó ünnepkor sokan hazalátogatnak:

Nem számít, milyen messziről, de hazautaznak, hogy a családjukkal együtt lépjenek át az újévbe. Olyan ez nekik, mint a karácsony. Minden évben tömegesen zarándokolnak ilyenkor haza.

véli Dr. Ming Wang, egy tennessee-i szemorvos.

A post shared by Feda Zakiri (@fedzakiri) on

A kínai holdnaptár szerint az ünnep első napja január 21-február 20. közé szokott esni, idén ez február 16-ára sikerült. Ez a naptár 60 éves ciklusokban mér, melyet öt kisebb körre osztanak. A 12 éves periódusok minden egyes évét egy-egy állat jeleníti meg, a kínai horoszkópot véve alapul: nyúl, sárkány, ló, kakas… és most a kutya van soron. A tradícionális kínai időszámítás hatvanas számkörben mozog, melynek most a 35. évét írjuk. A kutyához a hűség, felelősség, bátorság, őszinteség, erő, megbízhatóság, barátság és hősiesség fogalmát társítják.

A post shared by Vogue Taiwan (@voguetaiwan) on

Az újév eredetét a Shang dinasztia idejére (Krisztus előtt 1600-1100) teszik, mely egy tavaszi karnevál lehetett. A tél végén az ünneplők ajándékokat ajánlottak fel az istenek és az ősök számára. Hivatalosan 1914-től számít állami ünnepnek, de a kulturális forradalom idején (1967) betiltották, aztán ismét visszatért az Újév ünneplése.

A post shared by shannon liu (@shannon33) on

Guo Nian Hao!

Így kívánnak boldog új évet egymásnak ilyenkor, mely áldásnak bővebb, kantoni és mandarin verziói is vannak. Szokás egymásnak ezekben a napokban megbocsátani, jót kívánni, a neheztelést pedig nem átvinni az új évre. A házakat kitakarítják, hogy a balszerencse elkerülje őket, és ünnepi díszekbe öltöztetik az otthonaikat. Ragyogó piros, verseket tartalmazó, függőleges szalagokat és lámpákat aggatnak a falakra. A boldogságot, örömet és jólétet bevonzó vörös szín a domináns, mely a hagyomány szerint elűzi a gonosz szellemeket és a bajt.

A post shared by Etihad Airways (@etihadairways) on

Oroszlán- és sárkánytánc is tarkítja az ünnepet, az akrobaták és a dobosok műsoráról nem is beszélve. A CCTV, a központi televízió ötórás gálaműsora nagyon népszerű program: komédia, dráma, zene és tánc betétekkel. 800 millió néző bizony nem tévedhet, a Live Science szerint sem.

Kínai kaja

Gombócok (jiaozi), rizses sütik (niangao), tavaszi tekercs és halhús kerülnek a családi asztalra. Pazar lakomákon a disznó, csirke és kacsa is jól fogy, mely után gyümölcsök és édességek jönnek. A gombóc főleg az ország északi részén elengedhetetlen.

 

Gondosan csomagolt ajándékok helyett itt vörös borítékok cserélnek gazdát, melyekben szerencsepénz lapul. Az idős a fiatalnak, a főnök a beosztottnak és a vezető az alkalmazottnak juttat így egy kis pluszt.

A 15 napos bulizás utolsó eseménye a Lámpások Fesztiválja: ez a néptáncnak, a töltött rizsgolyó fogyasztásának, a tűzrakásnak és a párkeresésnek az ideje. Tisztára, mint a Valentin-nap.

 

A post shared by Hourlier Wines (@hourlierwines) on


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.