Kultúra

Windsorban az év esküvője előtt most még a nagycsütörtökre készülnek

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.29 | 11:17

Markle-ék nagy napja előtt pont a Windsori Kastély templomában jótékonykodik II. Erzsébet.

A húsvéti nagypénteket megelőző estén arra emlékezünk, ahogyan Krisztus az utolsó vacsorán megtörte a kenyeret és bort adott a tanítványainak. Az angol királynő ilyenkor részt vesz egy istentiszteleten, majd alamizsnát oszt a környékbeli szegényeknek.

Idén 92 nő és 92 férfi részesül a 92 éves Erzsébet adományában. Ezek az érmék nem a hétköznapi pénzforgalomba valók, attól függetlenül: értékesek. A szép hagyományt I.Edward honosította meg a XIII. században; akkor még az uralkodóval egyneműnek kellett lenniük a jutalmazottaknak. Az utóbbi kétszáz évben viszont a szabály már az, hogy az ország első emberének életkorával megegyező számú férfi és nő részesüljön a megtiszteltetésben.

Ezt a nagylelkű gesztust Jézus Krisztus jóságossága miatt teszi meg az uralkodó, viszont az utolsó vacsora másik kulcsjelenetét, amikor a Mester mosta meg tanítványai lábát, egészen 1689-ig gyakorolta a koronás fő. Az Express szerint addig a szegények lábát ugyanígy tisztította meg az uralkodó a Westminster Abbeyban.

A pénzadományban viszont általában az egyik angol katedrális közelében élő nyugdíjasok részesülnek, mely ünnep idén pont a Windsori Kastély Szent György kápolnájában fog lezajlani. Ugyanitt fog örök hűséget esküdni nemsokára Harry herceg és Meghan Markle.

Május 19-én kel egybe Vilmos öccse az amerikai színésznővel, aki a sorozatából is úgy távozik, hogy férjhez megy. Rachel Zane nevű karakteréről a Briliáns Elmék jelenlegi évadában derült ki, hogy bekötik a fejét. Az ügyvédes drámasorozat hetedik szezonját végig viszi Markle, majd köszön el, filmbeli párjával, Patrick J. Adamsszel együtt. A sorozat nem áll le, Donna és Harvey története kerül majd jobban előtérbe. Illetve erősödik is a stáb Katherine Heigl feltűnésével, aki a nyolcadik szezontól áll munkába, jegyzi meg az USA Today.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.