Kultúra

Ma lenne 100 éves Jack Kirby, aki nélkül nem lenne Amerika kapitány, Hulk, X-Men és Fantasztikus Négyes sem

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.28 | 06:42

Pontosan egy évszázada, 1917. augusztus 28-án született Jack Kirby amerikai illusztrátor, aki Stan Lee mellett az amerikai képregények meghatározó vezéregyénisége volt.

Jack Kirby olyan szerepet tölt be az amerikai popkultúrában, mint Elvis Presley, Michael Jackson vagy Marlon Brando: a szó valódi értelmében vett legenda ő, akinek művészete és munkássága nagyban befolyásolta a szakmát, és nagyon sok alkotóra óriási hatással volt. Kirby hivatkozási pont a mai napig:

Moebius or Kirby Silver Surfer – Crimson Tide (1995)

Two guys are arguing which is better Silver Surfer, Moebius or Kirby Silver Surfer. scenes from the movie Crimson Tide (1995) by Tony Scott.

Kirby Jacob Kurtzberg néven született New Yorkban, egy bevándorló zsidó család második gyermekeként. Már kiskorától kezdve dolgozott újságkihordóként, kifutófiúként, és ha maradt egy kis félretett pénze, abból ponyvaregényeket, képregényeket vásárolt. Ezekből a füzetekből tanult meg olvasni, a mozifilmek és a képregények segítségével pedig rajzolni – úgy, hogy elkezdte utánozni az abban az időszakban elérhető újságok technikáját.

Rajzait kezdetben különböző politikai és irodalmi lapoknak próbálta eladni, de kevés sikerrel, így végül karikaturistának állt. A rajzasztalnál kötött barátságot a szintén rajzoló, de írással is foglalkozó Joe Simonnal, akivel később képregények, történetek és hősök százait alkották meg.

1941-ben Joe Simonnal együtt találták ki Amerika Kapitány, az első hazafias szuperhős figuráját. Ez a mai napig az egyik legnagyobb képregénysiker a tengerentúlon. Karrierje nagy részét innentől kezdve a Marvel Comicsnál (illetve annak jogelődjénél, a Timely Comicsnál) töltötte, de időközben sokat dolgozott a nagy rivális DC Comics-nak is. Mivel a Timely elég keveset fizetett az alkotópárosnak, 1942-ben úgy döntöttek, hogy  heti 500 dollárért a DC Comics kiadóhoz szerződnek.

Jack Kirby: Story Teller (Jack Kirby art) Full documentary

Check out FredFlix for everything Boomer Pop!

A második világháború után azonban nem voltak túl népszerűek a szuperhősök, ezért a következő években Simon és Kirby váltott, és sokkal több krimit, horrort, vicces állatfigurákat rajzoltak, és elsőként készítettek romantikus képregényt. Az egyik első ilyen füzet My Date volt, amely könnyed és humoros stílusban az amerikai fiataloknak szólt.

Jack Kirby azért is különleges és kivételes alkotó a képregények világában, mert ő mindkét nagy kiadónál lehetőséget kapott új, saját figurák és sorozatok indítására, és ezek szinte kivétel nélkül a Marvel- és DC-univerzum meghatározó karakterei lettek. Ő volt az első rajzolója az Fantasztikus Négyesen kívül a Hulk-nak és az X-Men-nek, és Thornak is.

Miután az ötvenes évek közepén sikertelenül próbálkoztak saját kiadó alapításával, elváltak útjai Joe Simonnal. Bő két évig még dolgozott a DC Comicsnak, aztán a hatvanas évektől nagy szerepe volt a Marvel felfutásában, az ő karaktereik és képregényeik révén jutott el a cég a csúcsra.

A legnagyobb újításuk az volt, hogy behozták a szuperhősök életébe a valóságot: a karakterek ugyanolyan hétköznapi problémákkal küszködő, egyszerű emberek voltak, akiknek titkos alteregójuk volt, és rejtegetniük kellett a szuperképességeiket. Így született meg a Marvel Univerzum, és a hatvanas évek legnagyszerűbb képregényének tartott Fantasztikus Négyes. Ez volt az első olyan képregény, amely egy egész csapatot állított a középpontjába, aztán később hozzájuk társult az X-Men, Hulk, Thor és Vasember is.

Jack Kirby lelkesedése és érdeklődése a képregények iránt a hetvenes években fokozatosan csökkent, végül 1978-ban visszavonult, és rövid kiadói munka után végleg szögre akasztotta a rajzoló ecsetet. 1994. február 6-án, hetvenhat évesen halt meg, alkotótársa, Joe Simon pedig 2011. december 4-én hunyt el.

Sokan a képregények William Blake-jének nevezték őt – az biztos, hogy nélküle sokkal szegényebb lenne a képregény- és a popkultúra – hogy ne menjünk annyira messzire, Jack Kirby nélkül nem született volna meg a Bosszúállók filmsorozat sem. Kivételes, nagy formátumú alkotó volt.

Természetesen a Marvel sem feledkezett meg erről az évfordulóról, gyönyörű aloldalt készítettek legendájuk tiszteletére.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.