Könyv

Sci-fiben és fantasy-ben nyomják le a nők a férfiakat

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.14 | 14:46

Az idei Hugo-díjon szinte minden kategóriában női jelölt győzedelmeskedett.

Minden évben a WorldCon-on adják át a Hugo-díjat, ami a Nebula mellett a sci-fi és fantasy világ legfontosabb művészeti díja. A Hugo Gernsbackről elnevezett Hugo-díj ídén elsöprő női győzelmet hozott, szinte alig volt olyan kategória, amiben nem női szerző vagy művész végzett az első helyen.

2017 Hugo Awards finalists

Worldcon 75 is pleased to announce the finalists for the 2017 Hugo Awards and John W. Campbell Award for Best New Writer. Featuring Worldcon 75 Guest of Honour Johanna Sinisalo; graphic novelist Petri Hiltunen; writer J. Pekka Mäkelä; translator Johanna Vainikainen; Worldcon 75 Chair Jukka Halme, and other members of the Worldcon 75 team.

A legjobb regény N. K. Jemisin The Obelsik Gate című regénye lett, ami Az ötödik évszakkal megkezdett sorozat második része, az a könyv tavaly szintén első lett. Seanan McGuire kapta a legjobb kisregényért járó díjat az Every Heart a Doorway-ért, a legjobb képregény pedig Marjorie Liu és Sana Takeda közös munkája, a Montress lett. De nyertek még női szerkesztők, fanzinek is.

A legjobb mozgóképes feldolgozást mondjuk Denis Villeneuve rendező és Eric Heisserer forgatókönyvíró húzták be az Arrivalért, de rajtuk kívül nagyítóval se nagyon lehet férfiakat találni a győztesek között. A teljes lista itt található.

A díj elmúlt pár évében elég ellentmondásos eredmények születtek, mivel különböző rajongói csoportok tömegesen juttatták be saját jelöltjeiket a díjra, de idén nem volt annyira erős a lobbizás.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.