Könyv

5 fontos összetevő, hogy összedobj egy Coelho-bestsellert a héten

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.24 | 16:22

Augusztus 24-én ünnepli 70. születésnapját Paulo Coelho mester, így gondoltuk, azzal tisztelgünk előtte, hogy megosztjuk sikerének titkát: így írhatsz te is Coelho-regényt, ha elég kitartó vagy hozzá.

(kép: AFP PHOTO / PIERRE VERDY AND ERIC FEFERBERG)

Kell egy jócsaj, aki „táncol az univerzum zenéjére”!

Egy gyönyörű, fiatal lány, aki nem akar már élni. Egy vad szépség, aki paktumot keres az ördöggel. Egy pogány madonna, aki mágiát akar tanulni. Egy ösztönös boszorkánytehetség, aki megváltoztatja a világot. A példákat még sorolhatnánk, ami közös bennük: mindannyian baromira szexik, és előbb-utóbb, így vagy úgy, de megtanulnak

  1. „táncolni az univerzum zenéjére” (bármit is jelentsen ez),
  2. figyelni a belső hangra,
  3. hatalmasakat élvezni szex közben.

Lássuk be, ez azért igen szűk mozgástere a személyiségfejlődésnek, bár az utóbbi haszna valóban felbecsülhetetlen!

Végy egy öregedő, kiégett fazont, aki beleunt már mindenbe!

A sikeres üzletember, aki lenyomná Zuckerberget hitelkártya-szkanderben, de már semminek sem tud örülni. A megfáradt, krónikus inszomniával küzdő sztáríró, akinek lelke kiüresedett. A rocksztár, arccal a gázsi felé. A titokzatos playboy, akiről senki nem tud semmit, de volt egy élete. Ezek a karakterek újra és újra visszaköszönnek a Coelho-művekben, és persze az ő lényük is csodálatos változásokon megy keresztül: általában az univerzum táncoslánya megnyitja előttük a tágabb érzékelés kapuit.

Kreáld meg a poligám fickó, a jóképű életművész figuráját!

Kevesen tudják, de Coelho életrajzában is olvashatunk arról, hogy bár a bestsellergyáros nem veti meg a szép nőket, volt időszak az életében, amikor elég durván visszanyalt a fagyi: az exfelesége konkrétan kikötötte, hogy csak akkor folytathatja szabad életét a londoni művészvilágban, ha az ő pasija is hozzájuk költözik. Így aztán éveket húztak le úgy, hogy az asszonyka hol Coelhóval, hol riválisával hált, és az írónak meg kellett küzdeni a féltékenység mellett a szomszéd szobából átszűrődő zajokkal is…

Értjük már, miért imádja ezt a poligám, virgonc, csajozós karaktert annyira, hogy legtöbb regényében bélelt helye van neki?

Szükség van egy környezetétől eltérő arcra, aki ugyanúgy beszél, mint a többiek!

Coelho egyik legidegesítőbb húzása az, hogy teljesen mindegy, orosz maffiózó, falusi kamaszlány, begombázott sámán vagy világhírű sebészprofesszor-e a hőse, a karakter garantáltan ugyanazon a hangon – ugyanabban a stílusban, modorban és szófordulattal – szólal meg, mint az összes többi figura, akit valaha is életre hívott. Van, hogy a karakter szögesen eltér környezetétől, ilyenkor a stílusegyezés még idegesítőbb.

Kihagyhatatlan a bölcs guru, aki instant párnára nyomathó bölcsességeket nyomat a vécén is!

Fontos szerepet kap még az életműben az örök mester, a masztördzsedáj karaktere is, aki mindig tudja, mi a helyes, mire van szükség, hol az igazság (gyakran odaát), és úgy egyáltalán, mit tenne MacGyver hasonló esetben. A nagy okosságokat, amelyek aztán ballagási meghívóra, esküvői szalvétára és díszpárnára kerülnek, a szerző aztán vele mondatja ki, természetesen – lásd előző pont – ugyanolyan stílusban, ahogy többi karakter beszél.

Ha mindez adott, kész is van Coelho-regényed alapja: külön storyline-ra nincs szükség, bőven elég, ha minden figura karakterének megfelelően cselekszik, illetve ugyanúgy beszél, mint az összes többi arc a műben, és máris dől a lé!

Megtaláltuk a Szigeten Paulo Coelho-t

A fesztivál Before I Die falánál próbáltunk begyűjteni néhány hasznos életbölcsességet a szigetelőktől, többek között az élet értelméről és a boldogság elérésének mikéntjéről. És akkor megjelent az idézeteiről híres brazil írófejedelem szelleme.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló