Vizuál

Ilyen az Avatar kiállítás: Néznél farkasszemet a viperafarkassal?! Pandora, tárulj!

  • Szerző:nuus
  • 2019.02.06 | 06:46

Európában elsőként Budapesten nyílt meg az Avatar-kiállítás. James Cameron sci-fijének mellbevágó világába léphetünk be az Andrássy útról.

2009-ben új fejezet nyílt a közönségfilmek történetében: James Cameron megteremtett egy olyan univerzumot, amelynek azóta sincsen párja.

ETERNIPIX / Facebook

Az Avatar című sci-fi minden idők legnagyobb bevételét produkáló mozija lett, és a filmhez kapcsolódó megnyitón Réz András megemlítette, hogy a dobogó második helyét is Cameron foglalja el – nem meglepő módon, a Titanic című eposszal.

ETERNIPIX / Facebook

A filmesztéta kitért arra is a február 5-ei sajtótájékoztatón, hogy egy dolog a CGI-adta végtelen lehetőséggel élni, ám teljesen más az, ha mindezt kreatívan teszi valaki. És a 64 éves rendezőzseni pontosan erre képes:

tud valamit, amit senki más, a szórakoztatásról, a közönségről és a tömegfilmekről.

ETERNIPIX / Facebook

A Terminatort és az Alien2-t is jegyző Cameron mindazonáltal nem egyszemélyes artista-mutatvánnyal érte el egy évtizede ezt a kilenc Oscar-jelölésből három szobrocskát kiérdemlő sikert. Nagy létszámú csapat dolgozott vele együtt azon, hogy az Alfa Centauri közelébe megálmodott, Jupiter-szerű bolygó ötödik exoholdján létrejöjjön egy addig még soha nem látott világ.

ETERNIPIX / Facebook

A Pandora felszínét nem csak fénykibocsátó növény- és állatvilág népesíti be, de egy humanoid fajt is találtak a filmbeli felfedezők. A Földről érkező tudósokat és mérnököket nap mint nap ámulatba ejti az égitesten talált lények és kultúra sokszínűsége, szépsége – és mi magunk, a kiállítás nézői is lenyűgözve nézünk farkasszemet mondjuk a vad viperafarkassal, akinek még a bőre alá is pillanthatunk, egy mobil anatómiai bemutató segítségével.

ETERNIPIX / Facebook

Beleszagolhatunk az eddig felfedezett legbüdösebb növénybe, de dallamokat is előcsalhatunk egy földi harangvirágra egyáltalán nem emlékeztető pozsgásból is. Amire nem számítottunk, hogy – a tudományos igényesség jegyében – még a fiktív állati ürülékek tekintetében is képbe kerülünk.

ETERNIPIX / Facebook

Az itteniek zenéjét is fel tudjuk idézni: interaktív panelek mutatják be a három méteres magasságukkal fölénk tornyosuló Na’vik mindennapjait – és elmaradhatatlan, fluoreszkáló éjszakáit.

ETERNIPIX / Facebook

Cameron zsenialitása abban rejlik, hogy finoman rétegzett mitológiát is szőtt az impozáns lények köré, és egy saját nyelvet is berendelt, melynek elkészítése közel négy évet vett igénybe.

ETERNIPIX / Facebook

A tárlaton látható hatalmas testek „életnagyságú” másai közt van olyan, amelyik 270 kilogrammot nyom. Az óriási páncélosló, az ikrán és a Hexapéd mellett apróbb, nem csak a gyerkőcök számára élvezhető attrakciók, finomságok is árnyalják a termeket: elkészíthetjük például saját avatarunkat, repülést és katonai akciót is szimulálhatunk. Mindeközben okosodunk is: összehasonlítjuk a földi tudományos eredményeket a pandora-beli „leletekkel”.

ETERNIPIX / Facebook

Miért pont Budapest?

Cameron az űrbeli franchise 2020. karácsonyára érkező folytatásához bizonyos jeleneteket már a magyar fővárosban forgatott le, így a lelki kötődés kézenfekvő. Mind a 2×4 ujját megnyalhatná egy Na’vi, ha erre járna, hogy paradicsomi otthonát ilyen élményszerűen tálalják ezen a távoli bolygón…

ETERNIPIX / Facebook

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.