Film

James Cameron mai fejjel ilyen Titanicot forgatna

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.27 | 13:32

Két évtized tudományos eredményei alapján volna mit korrigálni, de a legendás rendező nem kell, hogy elsüllyedjen szégyenében.

Húsz éve minden mozit letarolt a Titanic című filmeposz, melynek rendezője most szembesül a valósággal. Legalábbis azzal, amit a tudomány azóta még feltárt a gigászi gőzhajó múltjából. James Cameron szerencsére nem kell, hogy elsüllyedjen szégyenében a National Geographic különkiadásában, ami oceanográfusok bevonásával készült. A vasárnapi műsorban a direktor felvázolta, milyen lehetőségei voltak akkor, hogy ábrázolja a luxus járművet, melyen Kate Winslet és Leonardo DiCaprio szerelme kibontakozik.

Bir bilet aldım Rose, bana seni getirdi. Hayatimin en güzel seyiydi. (Titanic – James Cameron)

A post shared by Sinekolog (@sinekolog) on

Az 1912-ben játszódó történethez

Mindent összeszedtünk, amit csak lehetett, fényképeket és műszaki rajzokat, hogy minél hitelesebben jelenítsük meg a Titanicot.

Hogy a film létrejöjjön, ahhoz 33 merülést is végrehajtottak a roncshoz, és még egy új törvényszéki elemzést is figyelembe vettek.

A Reagan Könyvtár Titanic-kiállítására is elkíséri a kamera Cameront, és azt is megtudjuk, hogy a Titanic testvérhajója, az Olympic felépítése is adott pár támpontot a film ikonikus jeleneteinek tető alá hozásához.

A Straus lakosztályt, ahol Rose modellt ül Jacknek, például nagyon jól eltaláltuk. És a hatalmas lépcső is, ahol táncolni hívja a fiú a lányt, az eredeti tervek alapján épült meg. Viszont mikor elsüllyesztettük a hajónkat, az majdnem katasztrófával végződött. A lépcső faborítása levált, az acél lábazata viszont felemelkedett. Rémisztő pillanat volt, mert két kaszkadőrünket kis híján átdöfte.

 

A távíró helyiséget, ahonnan a segélykérést kiadta a kapitány, amikor jéghegynek ütközött a hajó, teljesen az Olympiáról másolták, ami – utólag derült ki, hogy – teljesen félrevezető volt.

Maga a süllyedés sem pont így történhetett: Cameronék ugyanis csak egy modell hajón gyakorolhattak.

Már sosem fog kiderülni, pontosan hogyan is zajlott le a katasztrófa. Mi csak azt igazolhatjuk, hogy akár így is történhetett. A hátsó rész is vagy függőlegesen merült alá, vagy egy nagy csobbanással zuhant a vízbe, de a kettő egyszerre nem történhetett meg – az biztos, hogy csak az egyik megoldás a helyes.

ismeri el a rendező.

via GIPHY

Az az elmélet is töprengésre ad okot, hogy hiába állhatott akár több mentőcsónak is rendelkezésre, mégsem tudott több ember megmenekülni. Egyszerűen csak nem volt már idő vagy lehetőség arra, hogy ezeket a plusz ladikokat is vízre eresszék.

A USA Today megjegyzi, hogy a túlélők leszármazottai közül Paul Kurzman például elégedett volt a végeredménnyel. A fedélzeten utazó Isidor és Ida Straus ükunokája jól fogadta a művészi szabadságot is; pedig a direktor utólag elárulta, hogy akkor nem nagyon kérte ki az érintettek tanácsait.

William McMaster Murdoch esetében például a fantáziámra hagyatkoztam, mikor úgy döntöttem, hogy ez az elsőtiszt lőjön le valakit, majd végezzen önmagával is. Valóban szolgált ilyen nevű ember a hajón, de hogy a filmben mit tett, azért csakis én vagyok a felelős. Érdekesen akartam elmesélni a történetet, ez motivált, nem volt célom az esetleges rokonait megsérteni. De sajnos nem vagyok történész.

A húszéves jubileum alkalmából a 11 Oscart kiérdemelt, romantikus dráma ismét visszatér a mozivásznakra.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló