Vizuál

Klip, amiben egy program készít tájképeket a zenére

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.22 | 07:45

Itt az algoritmus művészet, és nagyon menő.

A Howler Monkey című szám klipjére Victor Doval képzőművész írt egy algoritmust, aminél minden tájelem egy frekvenciasávnak felel meg a dalból, és a zene irányítja, hogy milyen tájat rajzol meg számítógép. A Howler Monkey amúgy is húzós partyzene, jól megy hozzá a videóklip. Egyben az egyik első alkotása az algoritmus művészetnek. Az algoritmus megalkotása után a művész kiszáll a folyamatból, és a program maga alkotja meg a zene alapján a tájképeket, külső beavatkozás nélkül.

Doval a Blender nevű 3D-s számítógépes grafikai szoftvert használta, hogy a hangok rezgészáma alapján a dalt hegycsúcsokká, virágokká vagy sziklákká alakítsa. A Howler Monkey klipje 290 másodperce alatt egy 24 órás ciklust, vagyis egy napot mutat be egy képzeletbeli tájon. A zene megjelenítésének ez biztosan egészen eredeti módja, és azért is hatásos lehet, mert a zene befogadásakor a kutatások szerint amúgy is aktívak lesznek a geometrikus formákért és színekért felelős agyterületek. És ez még csak az első ilyen algoritmus, mi lesz, ha még fejlesztik, és egészen más képeket is tud majd formálni?

A zenével összhangban lévő képekből álló videót a Chemical Brothers Star Guitar című számához már készítettek, de itt vágás és trükkök hajlítják a zene felé a tájat, nem egy algoritmus alapján születik meg a szemünk előtt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló