Vizuál

Ilyen volt a Szuperhold, ami nem is létezik

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.14 | 07:41

Világszerte sokan várták, fényképezték, megosztották, pedig a hozzáértők szerint egyáltalán nem olyan nagy dolog, mint amekkora felhajtást csinálnak körülötte. Persze, legalább született pár remek fotó a Holdról, ebből mutatunk mi is párat.

Mi is megírtuk, de a csapból is folyt, hogy november 14-én jön a Szuperhold, ami 1948 óta nem volt, és nem is lesz 2034-ig. Aztán jöttek a fanyalgók (jellemzően csillagászok), és megírták valójában ez nem is létezik. A Szuperhold ugyanis nem más, mint egy olyan telihold, amikor a Hold a Földhöz közel jár az amúgy ellipszis alakú pályáján. A Föld-Hold távolság ugyanis nem állandó, hanem úgy 406 ezer és 356 ezer kilométer közt változik.

Az a helyzet, hogy ha földközeli telihold van (ez azért viszonylag gyakori), és tiszta az idő, valóban nagyobbnak látjuk a Holdat: 14 egész százalékkal. Fényesebb is, úgy 30 százalékkal, de ezt a szemünk egyébként nem biztos, hogy érzékeli. Mindenesetre a NASA is beszállt a buliba, és elkezdte népszerűsíteni a Szuperholdat, talán azért, hogy felkeltse az érdeklődést a csillagászat iránt. Jellemző, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) honlapján egy mukkot sem találunk a Szuperholdról.

A lényeg: hála a felhajtásnak, sokan kezdték el fotózni a Holdat, és született is pár remek kép. Ezekből válogattunk egy csokorra valót az Instagramról (érdemes megjegyezni, hogy ezek általában jó objektívekkel készültek, esetleg egy kis filtert is ráengedtek, szóval szabad szemmel nem biztos, hogy így nézett ki):

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.