Nők

Tovább élnek azok a nagyszülők, akik sokat unokáznak

  • Szerző:nuus
  • 2019.02.22 | 08:41

Ez tudományos tény.

Végre nem kell, hogy lelkiismeret-furdalásod legyen amiatt, ha a nagyszüleire bízod gyermeked! A rendszeres unokázás ugyanis tudományosan igazoltan is jó hatással van rájuk, hiszen azok a nagyszülők, akik sok időt töltenek együtt unokájukkal, tovább élnek, mint hasonló korú idős társaik.

Fotó: Pixabay CCo

Arról már korábban írtunk, hogy tovább élnek azok az emberek, akik idős korukra sem maradnak magukra, és az életminőségüket is javítja a megfelelő társaság. Nos, ezt a tényt támasztja alá az a kutatás is, amely kifejezetten azokat az idős embereket vizsgálta, aki unokájuk társaságában töltik aranyéveiket.

via GIPHY

A Bright Side által közölt berlini tanulmány szerint azoknak,

akik rendszeresen unokáznak, pontosan 37 % -al alacsonyabb a halálozási kockázatuk azokhoz az idős emberekhez képest, akik nem viselik gondját senkinek.

Az átfogó kutatás során több mint 500 olyan idős embert vizsgáltak meg, akik betöltötték hetvenedik életévüket. A résztvevőket 2 évente kikérdezték és megvizsgálták a kutatók, 1990 és 2009 között. Az eredmény döbbenetes: 50 százalékuk élt az első interjú utáni tizedik évben is azoknak a nagyszülőknek, akik sűrűn együtt voltak unokáikkal.

Ezzel szemben a kutatás kezdetétől számított 5 éven belül

a fele meghalt azoknak az idős embereknek, akik nem tudtak együtt lenni unokáikkal.

Dr. David Coall, a kutatócsoport egyik orvosa leszögezte, hogy szoros összefüggés van a hosszabb élettartam és a rendszeres unokázás között, bár ennek pontos okát nem lehet teljesen biztosan kijelenteni.

A megoldás a távoli múltba nyúlhat vissza.

A gyermekgondozás, a gondoskodás és a segítségnyújtás ugyanis kulcsfontosságú volt az emberi faj fenntartása érdekében – mondta Dr. David Coall. Ez a minőségi kapcsolat természetesen az unokákra is jótékony hatással van.

Fotó: Pixabay CCo

Egy oxfordi tanulmány kimutatta, hogy azok a gyermekek, akik jó kapcsolatot ápolnak nagyszüleikkel, kevesebb lelki és viselkedési problémával küzdenek, mint azok a társaik, akiknek nincs, vagy rossz a viszonyuk a nagyszüleikkel.

Fontos azonban, hogy az unokázásnak csak abban az esetben van ilyen pozitív hatása a kutatók szerint, ha a nagyszülő valóban együtt kíván lenni unokájával. Ellenkező esetben csak stresszelheti őket ez a tény, ahogy az is, ha túl sok feladatot kapnak a gyermek gondozásával kapcsoltban. A lényeg tehát az arany középút.

via GIPHY

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.