Nők

Találmányok, amik biztosan nem születnek meg, ha nincs egy nő, aki kitalálja

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.09 | 16:26

Csupa olyan dologról van szó ráadásul, amik a hétköznapjainkat könnyítik meg a kávéfiltertől a vezeték nélküli technológiáig. Nőnapi utánlövés.

Sajnos még mindig él és tartja is magát a sztereotípia, hogy a tudománnyal és a technikával összefüggő dolgok mind a férfiak ügyei, a nők nem értenek hozzájuk – leszámítva, ha a konyháról van szó, bár oda is férfisegítség kell, ha nagyobb a gond -, és így a gyengébbiknek tartott nem tagjai a feltaláláshoz, az innovációhoz sem értenek. Ennél nagyobbat persze nem is tévedhetne a sztereotípia. Tegnap volt nőnap, de nem csak ezért, hanem egyébként is, a mihez tartás végett, említünk most pár olyan találmányt, amik elképzelhetetlen a hétköznapokból, szinte mindenki használja őket, és nők a feltalálóik.

Kávéfilter

Amalie Auguste Melitta Bentz 1908-ban találta fel ezt az egyszerű, ám a mai napig használatban lévő tárgyat, ami végül is nem több, mint egy darab papír. A hölgyet zavarta a kávé rendkívül keserű íze meg a zacc, ezért, hogy jobb ízt és és tsizta kávét kapjon, addig kísérletezett, míg végül megtalálta a megoldást.

Monopoly

Elizabeth J. Philips (született Magie) azzal kereste a kenyerét, hogy különböző társas játékokat talált ki és fejlesztett, melyek közül a leghíresebb és legmaradandóbbnak napjaink egyik legnépszerűbb, számtalan mutációt megért játéka, a Monopoly lett. Az 1904-ben szabadalmaztatott játékot ekkor még  úgy hívták, hogy The Landlord’s Game, a célja pedig az volt, hogy a tömegeket a gazdaság kérdéseiről felvilágosítsa, csökkentve ezzel is az egyes társadalmi csoportok közötti egyenlőtlenségeket. A szabadalmat 500 dollárért adta tovább. 30 évvel később egy Charles Darrow nevű ember Elizabeth J. Philips ötletét megújította és átnevezte Monopoly-ra, majd eladta a játékot, de a Landlord’s Game-ről vagy a feltaláló hölgyről némán hallgatott. Elizabeth J. Philips munkáját végül csak 2015-ben ismerték el.

Forrás: Wikipedia

Ablaktörlő

Az alabamai Mary Anderson 1902-ben látogatott New Yorkba, ahol feltűnt neki, hogy az autóval járó emberek folyton késében vannak, mert a havat, ami belepi a járműveik szélvédőjét, időnként le kell takarítaniuk, amihez meg kell, hogy álljanak. Az okos asszony ekkor dobta be a gumibetétes ablaktörlő ötletét, amire egy évvel később szabadalmat is kapott.

Forrás: Youtube

Vezeték nélküli technológia

A wireless, azaz a vezeték nélküliség is egy hölgy ötlete, aki ráadásul korának egyik legünnepeltebb filmcsillaga volt, egy ragyogó szépségű és nagyon okos nő: Hedy Lamarr, akinek kiváló műszaki érzéke is volt. Hollywoodot hamar megunta, így keresett magának egy másik elfoglaltságot is, ami szellemileg kielégítette. Az I. világháború alatt társával, George Antheil-lel (aki a szomszédja volt és egy avantgárd zongorista-zeneszerző) kifejlesztett egy eszközt a hatékonyabb torpedó rádió-távvezérlésére, ami a vezeték nélküli technológia előfutárának tekinthető.

Forrás: Pixabay

Programnyelv és a számítógépes szoftver

Dr. Grace Hopper katona volt, admirális, továbbá matematikus és fizikus, aki az első számítógépes szoftvert alkotta meg 1953-ban. Ez egy olyan fordítóprogram volt, ami az emberi utasításokat fordította le a számítógépek “nyelvére”, és bérszámfejtéshez meg számlázáshoz használták. Hopper admirális munkája végül egy univerzális számítógépes nyelv kifejlesztéséhez vezetett.

Számítógépes programozás

Ada Lovelace matematikus és írónő a romantikus költő, Lord Byron lánya volt. Az 1800-as években együttdolgozott egy matematikussal, Charles Babbage-val, aki megtervezte az első mechanikai számítógépet, amihez pedig Lovelace leírást készített, továbbá programokat is írt. Így ő tekinthető a világ első számítógép-programozójának. Nevét egy programon túl az Ada Lovelace nap is őrzi, amikor is az okos, innovatív nők előtt hajtunk fejet világszerte.

FIRST (@first_official_) által megosztott bejegyzés,


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.