Nők

Sok nőt nem vesznek vissza szülés után, pedig kötelező lenne!

  • Szerző:nuus
  • 2024.03.19 | 12:25

A hatályos jogszabályok szerint kötelező lenne a szülési szabadságról visszatérő nőket visszavenni.

A hatályos jogszabályok értelmében a szülési szabadságról visszatérő nőket kötelező lenne visszavenni a munkahelyre , azonban egy reprezentatív kutatása szerint tízből négyszer ez nem történik meg. A munkavállalók jelentős része nem rendelkezik kellő információval a jogairól és lehetőségeiről, és a munkáltatókat gyakran felkészületlenül éri, amikor egy alkalmazott bejelenti, hogy gyermeket vár.

Illusztráció: Pixabay

 

Ezért a Profession.hu Az emberi oldal kezdeményezésével az UNICEF Magyarországgal közösen idén a gyermekvállalást tervező és a munkaerőpiacra kisgyermekes szülőként visszatérő munkavállalókat és az őket alkalmazó munkáltatókat segíti, hogy a kapcsolódó folyamatok minél zökkenőmentesebben menjenek végbe.

Mivel Magyarországon minden második anyuka nem tér vissza a szülési szabadságról az eredeti munkahelyére, a vállalatok veszíthetnek egy tapasztalt és hosszú távon is motivált munkavállalót. Azonban a szülési szabadság előtti és utáni folyamatok gondos megfontolásával, tudatos tervezéssel és a családbarát intézkedések alkalmazásával mind a munkáltatók, mind a munkavállalók nyerhetnek.

Nem hagyható figyelmen kívül a kérdés társadalmi vonatkozása és az emberiesség elve sem. Munkáltatóként nem csupán azért fontos pozitívan viszonyulnunk a várandós vagy kisgyermekes munkavállalókhoz, mert ez hasznos a vállalatnak, hanem azért is, mert a támogatás, az empátia és a gyermekek védelme olyan univerzális értékeink, amelyek munkaadóként is érvényesek.

– nyilatkozta Mészáros Antónia az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló