Nők

Miért ne lehetne nő egy FBI ügynök? Scully ügynöktől Teresa Lisbonig

  • Szerző:homarton
  • 2017.10.11 | 15:43

95 évvel ezelőtt ezen a napon nevezték ki az első női ügynököt az FBI-nál, ennek apropóján felidézzük a legmenőbb női titkosügynököket, akik valaha feltűntek a moziban vagy sorozatokban.

Alaska P. Davidson volt a Szövetségi Nyomozó Iroda történelmének első női titkosügynöke, akit 1922. október 11-én, 54 éves korában neveztek ki a posztra. A megtisztelő címet nem sokáig viselhette, alig másfél évig állt az FBI alkalmazásában: amikor 1924-ben J. Edgar Hoover lett az iroda igazgatója, szinte rögtön megvált Davidsontól szervezeti átalakítás ürügyén.

Hoover egyébként egyáltalán nem volt híve annak, hogy nők is dolgozzanak a szövetségieknél, meg volt róla győződve, hogy a „gyengébbik nem” képviselői egyszerűen alkalmatlanok FBI ügynöknek, és azt is vallotta, hogy egy nő sosem tudna rendesen elsütni egy fegyvert. Ehhez képest ma a hivatalos adatok szerint a különleges ügynököknek mintegy 18 százaléka nő – bár sokan úgy tartják, hogy Hoover szelleme a mai napig belengi a női dolgozók életét a szervezeten belül.

Miért ne lehetne egy nő különleges ügynök?

Az szinte sokáig evidens volt, hogy ha feltűnik egy FBI ügynök egy filmben vagy sorozatban, akkor az csak szigorú tekintetű, öltönyös, napszemüveges férfi lehet. Aztán szerencsére jött a kilencvenes évek, A bárányok hallgatnak és Clarice Starling, valamint az X-Akták és Scully ügynök, és azóta egyre több lett az ellenpélda. Íme a legmenőbb FBI ügynökök, akiket nagyszerű színésznők formáltak meg.

Jodie Foster – A bárányok hallgatnak

Nem véletlenül kapott Oscar-díjat Clarice Starling különleges ügynök alakításáért Jodie Foster. A Dr. Hannibal Lecter bizalmába férkőző FBI ügynök úgy kerül közel a világ legagyafúrtabb pszichopatájához, hogy közben saját magáról is egészen új dolgokat tud meg.

Emily Blunt – Sicario

Emily Blunt is elég nagyot megy ebben a filmben, amelyben a Kate Macer nevű idealista ügynököt alakítja, aki az amerikai és mexikói határon a drogháború sűrűjében találja magát.

Gillian Anderson – X-Akták

Természetesen mindenkinek Dana Scully jut eszébe, ha egy női FBI ügynökre gondol. A paranormális ügyek specialistája tökéletesen egészítette ki a David Duchovny által alakított Mulder ügynököt, és ez volt az a szerep, ami Gillian Andersont igazi szupersztárrá tette.

Julianne Moore – Next – A holnap a múlté

Julianne Moore az FBI antiterrorista osztályának ügynökét, Callie Ferrist alakítja Nicolas Cage filmjében. Maga a film nem volt egy nagy durranás, de a színésznő játéka miatt érdemes egy esélyt adni a 2007-es akciófilmnek.

Next (2007) – trailer

Informace o filmu na http://www.sms.cz/film/next Akční / sci-fi / thriller, USA, 2007, 96 min.

Viola Davis – Blackhat

Az internetes bűnözésről szóló thrillerben Viola Davis egy kemény női különleges ügynököt alakít, elég meggyőzően.

Priyanka Chopra – Quantico

Quantico az FBI kiképzőtábora, ahol feltűnik egy Alex Parish nevű okos, gyönyörű újonc, akinek nem csak a kiképzést kell teljesítenie, de azt is be kell bizonyítania, hogy nem ő követte el a New York-i terrortámadást, amivel vádolják.

Rachael Taylor – Krízis

A Rachael Taylor által játszott karakter, Susie Dunn egy olyan emberrablási ügyben nyomoz, amelyben személyesen is érintett, hiszen jól ismeri az áldozatot.

Anna Torv – A rejtély

A rejtély (Fringe) című sorozat FBI ügynökének, Olivia Dunhamnek a megszemélyesítője Anna Torv. Ő a tévészéria kulcsfigurája, aki rejtélyes ügyek felderítésében vesz részt fiával és egy elmegyógyintézetből szabadult tudóssal.

Robin Tunney – A mentalista

Teresa Lisbon a népszerű amerikai krimisorozat, A mentalista fő karaktere, aki sokszor a szabályokat tekinti a legelsőnek, amivel néha a nyomozás menetét lassítja, ezért a csapat néha a háta mögött dolgozik. Robin Tunney kiválóan hozza a rendszerető különleges ügynök figuráját.

Emily Byrne – Elfeledve

Az AXN ősszel érkező sorozatában, az Elfeledve című szériában Emily Byrne egy Stana Katic nevű FBI ügynököt alakít majd, aki a családjáért harcol, közben pedig igyekszik egy gyilkossági ügy végére is pontot tenni.

Borítókép: Getty Images / Fox Broadcasting


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.