Nők

Egyre népszerűbb a nők körében a testépítés – így kezdj hozzá te is!

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.19 | 06:48

Napjainkra a testépítés, a női fittness sokak életformájává vált, s egyre több hölgy tartozik a bodybuilderek közé.

Ha a női testépítés kerül szóba, három csoportról kell beszélnünk aszerint, hogy ki milyen céllal jár az edzőterembe. A testépítésnek korábban kellemetlen felhangja volt, súlyzók alatt fújtató, önimádó izompacsirtákat képzeltünk el. Ha bemegyünk ma egy edzőterembe, kortól-nemtől függetlenül mindenki megtalálhatja a számára testhezálló edzési lehetőséget.

A fogyni vágyók

Legtöbben elsősorban fogyni szeretnének, nekik sok aerob munkát kell végezni. Ezt megtehetik a különféle kardio gépeken (taposógép, futópad, kerékpár, ellipszisjáró), vagy kint a szabadban. Emellett kiegészítésnek súlyzós edzés is javasolt, kis súllyal, magas ismétlésszámmal, kevés pihenőidővel. A diéta tartása nagyban megnöveli a zsírégető edzés hatékonyságát!

Fotó: 123rf.com

Az izmokat építők

Vannak, akik izmosodni akarnak, nekik éppen a nagyobb súlyokkal, kevés ismétléssel, több pihenőidővel kell az erősítő edzéseiket végezni. Nekik kiegészítésként az esti fehérjeturmix segíti az izmok fejlődését.

A jó közérzet edzők

A harmadik csoportba tartoznak azok, akik jó közérzetet, fittséget szeretnének elérni, ebben az esetben ugyanolyan fontosságú a rendszeres kardio- és súlyzós edzés. Hölgyek esetében a különösen érzékeny testtájak, a külső-belső comb, fenék és a láb edzése a legnépszerűbb.

A személyi edző tanácsai

  • Kezdetben saját súllyal, vagy egészen kicsi (2-3 kg) súllyal dolgozzunk, majd később fokozatosan terhelhetjük szervezetünket!
  • Meg kell tanulnunk az edzés során, a helyes testtartást, és a gyakorlatok pontos elsajátítását!
  • Hetente célszerű egy-egy izomcsoportot egyszer edzeni, így van egy hét az adott izom regenerálódására
  • Míg a kardioedzések az állóképességet fejlesztik, addig a súlyzós edzések formálják igazán a testet.

Testépítő program előtt, 40 év felett feltétlenül szükséges egy orvosi vizsgálat! A kezdetekben érdemes személyi edző segítségét igénybe venni. Az első alkalommal állapotfelmérésre kerül sor, amikor is pontos képet kapunk az aktuális edzettségi állapotunkról.

Fotó: 123rf.com

Készítsünk edzéstervet!

Az állapotfelmérésünk alapján összeálló edzésterv pontos dokumentáció arról, melyik napon melyik izomcsoportot eddzük, illetve milyen súlyokat használjunk.

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló