Nők

A tudomány válaszol – Ezért nagy a nők melle

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.26 | 06:46

Itt a megoldás.

123rf.com

Az emlők fő feladata a tejtermelés, így mikor a nőstényeknek már nincs szüksége a tápláló folyadékra, a mell is eltűnik. Az embereknél azonban egészen más a helyzet: a pubertás során a kebel megnő, és mérete többé-kevésbé állandó marad.

Úgy tűnik, hogy evolúciónk egy pontján valamiért fontos volt, hogy ez a vonás kialakuljon.

1987-ben Tim Caro evolúciós ökológus hét lehetséges magyarázatot mutatott be a témával kapcsolatban. Az egyik elképzelés szerint a magasan lévő mell lehetővé tette, hogy az őskori nők szoptatás közben is mozgékonyak maradjanak, ez azonban nem magyarázza meg a kebelméretet.

Fotó: AFP PHOTO / Patrick KOVARIK

A jelenségre az egyik legnépszerűbb hipotézist Charles Darwin dolgozta ki, majd 1967-es könyvében, A csupasz majomban Desmond Morris zoológus fejlesztette tovább. Morris szerint a megnagyobbodott mell azért alakult ki, hogy helyettesítse a főemlősöknél az ovuláció során kidudorodó feneket. Mivel két lábon járás közben a hátsó fertály kevésbé látványos, a mell vette át a figyelemfelkeltő szerepet. A gond ezzel az elmélettel az, hogy nem tisztázza, miért marad nagy a nők keble a menopauza után is.

(24.hu, IFL Science)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.