BabaMama

A dolgozó anyák 10 szabálya

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.27 | 18:13

Így egyensúlyozz a családod és a karriered közt.

Ha szülés után visszamentél, hogy teljes állásban dolgozz, akkor bizony nincs könnyű dolgod, ha helyt akarsz állni mindkét területen. Amerikában egyre több édesanya számít húzóerőnek a gazdaságban: minden második munkavállaló egyben anyuka is, és tízből négy háztartást egy dolgozó anya visz. Ha valaki mindkét szerepet felvállalta, az bizony gyakran tapasztalhat stresszt és bűntudatot. Meg kell osztanod a figyelmedet a szakmád és a családod között, és ez komoly szervezési feladat. Az egyensúly eléréséhez az alábbi tippeket érdemes fontolóra venned.

Engedd el a bűntudatot!

Ahelyett, hogy azon gyötörnéd magad, miért nem a gyerekkel vagy, fókuszálj inkább arra, hogy a azért ülsz a munkahelyen, hogy a családod számára előnyt biztosíts. Így tudsz megengedni a szemed fényének különórát, fizetős foglalkozást, vagy akár már a továbbtanulására is el tudsz kezdeni félretenni.

A legsikeresebb karriert befutott anyák mindkét világban hatékonyan tudtak jelen lenni. Ennek a kulcsa az, hogy meglátták a prioritásokat: mindig az adott pillanat lehetőségeit aknázták ki.

véli Lisa Pierson Weinberger ügyvéd, aki persze elismeri, hogy egyaránt vannak jó és rossz napok is. Az édesanyáknak azzal a tudattal kellene élniük, hogy nincsenek egyedül: vagy a párjuk, vagy egy támogató csoport ott van mellettük. De számos blog is született a témakörben már, ami oldja a feszültséget.

 Szuper bébiszittert keress!

Csak olyan valakire bízd rá a srácaidat, akiről jókat mondanak az ismerőseid, rokonaid. Írj egy listát arról, mi az, ami feltétlen fontos kritérium nálad, aztán kezdd el keresni a megfelelő bébicsőszt. Sharon Tepper, aki bébisztter-ügynökséget vezet, elárulja, hogy sok ügyfele hosszútávon kötődött a kiválasztott gyerekvigyázóhoz. Számít a tapasztalat, és a rugalmasság a különböző életkorú gyerekek igényeihez, kezdve a csecsemőgondozástól a leckeírás felügyeléséig.

via GIPHY

Tepper egy „próbakört” is javasol: két óra laza, közös családi játék a bébiszitter-jelölttel sok mindent elárul. A tapasztalat és referenciák mellett jól jön az is, ha az illető időbeosztása rugalmas, sétálni is hajlandó a csemeténkkel, érvényes jogsija van, és ha a munkaadó ügynöksége lecsekkolta a hátterét is.

Könnyítsd a reggeleket

Kerüld el a napindító kapkodást, és pakold össze már este, amit lehet. Készítsd elő az uzsonnát, a másnapi ruhákat, és még este fürödjetek le.

Ha előre megtervezed, mi lesz a reggeli, akkor elő tudsz rá készülni. A táskák is jó, ha útrakészen várnak. Pénztárca, kulcsok legyenek az ajtó közelében. Csak felkapjátok, és már indultok is.

javasolja Amanda Wiss, egy brooklyni szervező cégtől. Illetve hogy érdemes listázni is a teendőket, és elosztani a családban a feladatokat. Minden változást érdemes jelezni, ami a napirendet érinti. A reggelizés pár percét viszont tényleg szánjátok egymásra.

Családi naptár

Szedd össze, mi az, ami számotokra prioritás. Egy naptárba vezesd be a befizetési határidőket, iskolai és családi eseményeket, különórákat… Wiss a Google alkalmazásra szavaz, mely okostelefonnal is hozzáférhető, különböző színekkel dolgozik és mindenki beírhatja a maga bejegyzését.

via GIPHY

Illetve egy eligazító tábla is jól jöhet a lakásajtó mellett, melyre mindig kitűzheted a sürgős és fontos cetliket. A hatékonyság érdekében helyet kaphat a környékén pár töltő, némi aprópénz és a kulcsok is. Fran Durekas oktatási szakember pedig vasárnaponként szánna arra 15 percet, hogy átbeszéljétek az előttetek álló hetet. Így nem ér senkit a meglepetés erejével egy-egy tétel, és a bébiszitter is jobban tud alkalmazkodni.

Beszéld át a főnököddel!

Mielőtt leülnél a munkaadóddal vagy a HR-eseddel, írj egy tervet, mit is szeretnél elmondani. Weinberger javasolja, hogy előbb azt is puhatold ki, más kollégának van-e esetleg rugalmas megállapodása a céggel, és ezt az infót fordítsd az előnyödre. Építsd be azokat a kifejezéseket a mondókádba, amelyekre a főnök már másnál rábólintott. Legyél őszinte és nyitott, főleg ha alternatív megoldások merülnének fel. Akár egy próbaidőszakot is vállalj be, hogy kiderüljön, elég hatékony tudsz-e maradni, ha a saját időbeosztásodat követed. Esetleg a táppénzes lehetőségeknek is nézz utána.

via GIPHY

A második öt szabályt, is elolvashatod a cikk második részében.

Forrás: Parents.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.