BabaMama

A D vitamin-túladagolás akár halálos is lehet csecsemőknél

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.04 | 07:18

Azt minden szülő tudja, hogy a kisbabáknak újszülöttkortól kezdve napi 1 csepp D vitaminra van szükségük, évszaktól függetlenül.

Egyértelmű az is, hogy D vitamin-hiány esetén a csontozat nem fejlődik megfelelően, így aztán a mozgásfejlődéssel fokozottan nő a törések, zúzódások esélye is. Ha hosszú ideig fennáll a probléma, a kicsi fejődése megtorpanhat, hiszen csontozata nem képes követni a megterhelést. Így aztán különösen fontos, hogy a gyerek minden nap megkapja a szükséges D vitamincseppet.

Sokan hiszik viszont, hogy a vitaminokat nem lehet túladagolni, ám ez valószínűleg csak a C vitaminra igaz, ami viszonylag nehezen szívódik fel, és hamar ürül a szervezetből. Míg a természetes forrásból – napfényből és ételekből – származó D vitamint nem lehet túltolni, a különféle étrendkiegészítőkkel már más a helyzet.

Ha a szülő, gondozó felelőtlenül kezeli a vitamincseppeket, esetleg a patikai cseppentő helyett az üvegcséből önt, a túladagolás viszont nagyon is reális veszély. Ez komoly problémák forrása lehet: enyhébb esetben izomfájdalom, fejfájás, hányás, de szélsőséges esetben akár epilepsziás roham és agyvérzés is jelentkezhet. Az utóbbi akár halálos kimenetelű is lehet…

A témát kutató amerikai Mayo Clinic arra kéri a szülőket, hogy körültekintéssel adagolják a D vitamint kicsinyeiknek.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.