BabaMama

Ha korán fektetsz, mind jobban jártok

  • Szerző:nuus
  • 2018.09.12 | 13:53

A szülők lelki egészsége is múlhat azon, ha hamar fellövitek a pizsit. Az ausztrál kutatók üzenik, vess véget a bagoly-életmódnak.

A legtöbben bele sem gondolnak abba, hogy amikor gyerek érkezik a családba, mekkora változások fognak beállni.

via GIPHY

Ez természetesen az alvásra is vonatkozik. Az egy vagy több csemete nem igazán szokott lelkesedni a takarodóért, a legtöbb gyerkőcöt alig lehet az ágyba terelni. De egy friss tanulmány meggyőz arról, hogy érdemes a korai fektetésbe energiákat feccölni.

A gyerek egészsége

…és az anya boldogsága is ezzel függhet össze: ami sejtést most a Growing Up in Australia felmérése is megerősíti. A kutatók 2004 óta követték többezer család életét, akiket kétévente alaposan ki is faggattak.

via GIPHY

Az interjúk fényt derítettek a szülők és gyerekek mentális állapotára is, így az adatok elemzése alapján arra jutottak a szakik, hogy a korai fekvés (azaz amikor már 20:30-kor nincs ébren a gyerek)

jobb életminőséget

eredményez. Nemcsak az utódoknál, de az ősöknél is. Jon Quach, a tanulmány szerzője így summázza:

Nemcsak a gyerekeknek jó az, ha hamar ágyba kerülnek, de a szüleiknek is.

Nincs is jobb az esti csendességnél, mikor otthon elcsitul a zsivaj – és végre nyugalom van, lehet pihengetni vagy a kedvenc sorozatunkat nézni. A szülői lét nem sétagalopp: sem lelkileg, sem fizikailag. Ha ehhez hozzáadod a napi 8 óra munkát, a házastársi és/vagy háztartási kötelezettségeidet, akkor pláne nem kérdés, mekkora nyomás van rajtad.

Hasára süt a nap

Ráadásul a korán fekvő gyerek tovább is képes szunyálni, amire szüksége is van a fejlődésben lévő szervezetének.

via GIPHY

Ezt az amerikai National Sleep Fondation mérése igazolta.

Takarodó, de hogyan?

Először is a képernyő előtt töltött időből faragjunk le: az eszközök kék fény kibocsátása ugyanis gátolja az alvást segítő melatonin hormon termelődését. A legjobb az, ha két órával az ágyba kerülés előtt száműzzük a laptop, telefon, tévé és tablet használatát.

via GIPHY

A fix napirend is segíti a rutinossá váló kidőlést. Ha a nap folyamán sokat levegőznek, mozognak, kerülik a koffein tartalmú italokat, illetve jól besötétítjük a szobájukat, akkor az ágynyugalmat a kingdemic.com szerint biztosítjuk is a trónörökösök számára.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló